POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU MOSTA U VITKOVIĆIMA

Hits: 735

U naselju Vitkovići danas je organizovana svečanost povodom zvaničnog postavljanja kamena temeljca za izgradnju mosta u Vitkovićima. Riječ je o projektu, kojeg mnogi nazivaju historijskim, jer je veoma značajan za građane Vitkovića i desne obale ove Mjesne zajednice stanovnike Kodžaga, Ahmovića i drugih mjesta koji godinama prelaze čamcem na lijevu obalu.

Projekat izgradnje mosta vrijedan je 2.536.971,98 KM, a finansira se, kao što je poznato veoma povoljnim kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Izvođač radova je firma GP ”ŽGP” d.d. Sarajevo, dok će poslove stručnog nadzora vršiti firma ”Trasa” d.o.o.

 

Govoreći o važnosti izgradnje mosta u naselju Vitkovići načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je naglasio – ”Ovim trenutkom definitivno počinje implementacija Saudijskog kredita na području općine Goražde. Sretni smo zbog toga. Za nekoliko dana počinjemo sa izmjenom sekundarne vodovodne mreže na području grada, a zatim vrlo brzo idemo sa radovima na putu prema Ilovači i Beriču. Dugo smo radili na ovom projektu, nekoliko godina, nije bilo lahko ni otići u Saudijsku Arabiju i iznaći jedan od  najpovoljnijih kredita sa 2% kamate, na 25 godina otplate, 5 godina grejs period. Naravno tražićemo ako bude prilika i da se otpiše ovaj kredit. To je jedna od najbogatijih zemalja. Ovo je zaista poseban trenutak i veoma veliki značaj za ovo naselje. Jer mnogi koji žive u Vitkovićima i oni obrađuju svoju zemlju na desnoj obali, mnogi su se već vratili, djeca idu u školu, prelaze čamcem, Drina je to, uvijek neizvjesnost. To je prvi razlog. Drugi razlog za opravdanost ovog projekta je otvaranje  desne obale, otvaranje industrijske zone, razvoj turizma, očekujem da će se mnoga nova naselja ovdje otvoriti i eto opravdanosti ovog velikog projekta. Sretni smo zbog toga.”

screen-shot-2016-11-24-at-8-47-59-am

Predsjednik Savjeta MZ Vitkovići Dževad Bekrija ističe da je ovo veliki dan za građane MZ Vitkovići – ”Ovo je danas poseban trenutak za Vitkoviće uoči Dana državnosti. Postavljanje kamena temeljca za most koji MZ Vitkovići odavno očekuje. Važan projekat za spajanje lijeve i desne obale. Ovaj most je važan kako za stanovnike desne obale, tako i za stanovnike lijeve obale MZ Vitkovići i jedva čekamo završetak radova. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su u procesu realizacije izgradnje  mosta na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekat realizuje, počevši od načelnika gosp. Ramovića, Općinskom vijeću u prošlom sazivu i tadašnjeg predsjednika MZ Vitkovići rahmetli Ferida Heraka koji je dao veliki doprinos da dođe do ovog projekta.”

Izvor: gorazde.ba