POPIS POKAZAO REALNO STANJE: GORAŽDU NEDOSTAJE 15.000 STANOVNIKA

Hits: 1664

Dodatno zabrinjava to što je ovaj kanton i među nekoliko kantona u kojima je starosna struktura stanovništva puno veća od federalnog prosjeka koji je 38,38 godina. Ovdašnji zvaničnici nisu zadovoljni ciframa te tvrde kako je stvarno stanje na terenu zapravo drugačije.

“Kod Zavoda zdravstvenog osiguranja imamo oko 26.500 zdravstvenih knjižica, a rezultati popisa pokazuju negdje oko 22.000 stanovnika, pa je očito da se nešto dešavalo – upisivanje ljudi u određenim općinama, popisne komisije nisu stigle obraditi sve ljude ili nisu bili na lokacijama gdje su prijavljeni i borave. Stvarno stanje na terenu očigledno ne odgovara podacima koji su objavljeni”, smatra Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Slično mišljenje ima i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

“Mnogi naši sugrađani upisali su se u Republici Srpskoj iz razloga što tamo imaju svoja imanja i imovinu i tu smo sigurno izgubili nekoliko hiljada ljudi. Upisali su se u Foči, Čajniču, Novom Goraždu, a mnogi su se upisali i u Sarajevu iz drugih razloga, dok se neki koji žive u inozemstvu uopšte nisu upisali. Danas vidimo koliko smo oštećeni kao lokalna zajednica”, ističe Ramović.

U BPK Goražde smatraju da je neophodno raditi na ublažavanju posljedica koje rezultati popisa mogu ostaviti na poziciju BPK u državnim okvirima.

“Znamo da se određeni sistemi finansiranja i određene projekcije razvoja isključivo vežu za broj stanovnika i u tom kontekstu svi akteri u ovom kantonu će se potruditi”, smatra Oković.

Ramović smatra da su Goraždu potrebni sloga i jedinstvo.

“U suprotnom ćemo izgubiti i kanton i lokalne zajednice. I dalje tvrdim da nas ima 28.000, jer samo na popisu za izbore imamo oko 27.000 zdravstvenih knjižica, a na biračkom spisku bilo je 21.367. Ako tome dodamo uzrast do 18 godina onda je pitanje gdje nam se gube stanovnici”, kaže Ramović.

Istina je međutim da su preliminarni rezultati pokazali kako u ovom dijelu BIH živi oko 27.000 stanovnika, pa su zvanični rezultati djelovali kao “hladan tuš” za lokalne zvaničnike pred kojima je puno posla žele li se ozbiljno pozabaviti odlivom stanovnika s ovog područja.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *