POSJETA PORODICI PARADŽIK

Hits: 170

Kako bi pružio podršku porodici Paradžik gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović danas je posjetio roditelje nastradalog Damira Paradžika koji je poginuo uslijed eksplozije mine u Jemenu.

Među petericom deminera koji su poginuli u Jemenu bio je i goraždanin Damir Paradžik rođen 1969. godine koji je bio član nezavisne grupe za savjetovanje o minama. U operacijama širom svijeta učestvuje godinama, a jednom je uspio izbjeći smrt kada je povrijeđen u eksploziji mine u Libanu 2006. godine. Tada je bio uposlenik ArmorGroup kompanije sa sjedištem u Londonu, čiji je domen pružanje zaštitarskih i usluga sigurnosne obuke, te radi na smanjenju količine naoružanja i čišćenja mina.

Damir je učestvovao u operaciji humanitarnog deminiranja. Do sada je u okviru ove operacije uklonjeno više od 40.000 mina i neeksplodiranih sredstava koje su postavili militanti grupe Houthi na područjima pod nadzorom jemenskih vlasti. Eksplozija se desila kada su prevozili materijal iz centralne provincije Marib na udaljenu lokaciju kako bi ga sigurno uništili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.