POSKUPJENJE CIJENA GORIVA ĆE SAHRANITI POLJOPRIVREDU

Hits: 520

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za Klix.ba da je, pored svih problema koje poljoprivrednici imaju, poskupljenje cijena goriva posljednje što im je trebalo.

“Poljoprivreda je ionako na koljenima, ako dođe do povećanja akciza na gorivo to će biti katastrofa. Kod poljoprivrednika većinu troškova čini gorivo. Ogromni su troškovi za gorivo kad se radi sjetva, kao i kad se radi žetva. Vjerovatno će doći do povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda. Tu ćemo i sahraniti poljoprivredu”, kazao je Bićo, dodavši da će poljoprivrednici biti primorani ili da prestanu sijati, ili da podignu cijene.

Dodao je da se vrlo malo sredstava iz budžeta izdvaja za poljoprivredu te da se predstavnici vlasti uglavnom ogluše kada je riječ o zahtjevima za plavi dizel koji se godinama traži.

“U svijetu će ostati sve isto. Roba će dolaziti po dampinškim cijenama. Kad poskupi gorivo nećemo nikako moći biti konkurentni. Političari tvrde da će i pored akciza cijene goriva biti najniže u regionu. Ali u regionu sve zemlje imaju plavi dizel, osim Albanije. Osim toga, sve zemlje izdvajaju drastično više sredstava iz budžeta za poljoprivredu. Tako da se, s aspekta poljoprivrede, to uopće ne može tako posmatrati da imamo najjeftinije gorivo u regionu”, upozorio je Bićo.

Predsjednik Udruženja voćara u Republici Srpskoj Dragoja Dojčinović istakao je za Klix.ba da su se predstavnici vlasti oglušili na sve zahtjeve poljoprivrednika da će povećeanje akciza na gorivo uništiti poljoprivredu.

“Mi smo već upozoravali da ako se podigne cijena akciza za 15 posto, odnosno 15 feninga po litru, to će biti preveliko opterećenje i mi to nećemo moći podnijeti. Iako smo ulagali prigovore Vijeću ministara, Vladi RS-a i Vladi FBiH, i tražili da se to ne usvoji, to se nije desilo”, kazao je on.

Dojčinović dodaje da sada imaju najnovije obećanje premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović da bar za poljoprivredu neće primijeniti akcize za ovu godinu.

“To znači da bismo mi ovu sezonu mogli proći dobro, ali to nije dugoročno rješenje. Kada gorivo poskupi teško dođe do smanjenja cijena, pogotovo u odnosu na visinu cijene goriva koju poljoprivrednici plaćaju u regionu. Plavi dizel je dosta povoljniji i jeftiniji nego naš i dobivaju veće podsticaje nego poljoprivrednici u BiH”, kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, kad se sve sabere, pogotovo pritisak uvoza svih roba s visokim subvencijama, nemoguće će biti da bh. poljoprivrednici budu konkurentni na tržištu.

“Mi imamo tako velika opterećenja i namete na poljoprivredu, a povećanje cijena goriva bi značilo da nećemo moći biti konkurentni na našem tržištu, a kamoli da izvozimo u neke zemlje. To će dovesti i do povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda. Mora. Sada su, naprimjer, mnogo veće cijene nego prošle godine u ovo doba, a razlog je zato što je bila teška proizvodna godina”, naveo je Dojčinović, dodavši da poskupljenje goriva vuče sva ostala poskupljenja.

Istakao je da voće uglavnom dolazi iz zemalja koje imaju veću proizvodnju po hektaru i mnogo veće stimulacije, što u Bosni i Hercegovini nije slučaj.

“Mi nemamo nikakve. Nekada oni mogu dati svoje proizvode i džaba, samo da dobiju podsticaje od Evropske unije. Dakle, pored svih nameta ovo nam zaista nije trebalo”, zaključio je Dojčinović.

Stručni koordinator Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije Risto Arsenović kazao je za Klix.ba da će najvjerovatnije doći do protesta poljoprivrednika.

“Pitanje je kako će se ti protesti usmjeravati. Svi znamo da su ta udruženja pod ingerencijama vlada, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, tako da oni kontrolišu sav taj proces protesta”, upozorio je Arsenović, aludirajući na predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimira Usorca.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *