POSTIGNUT DOGOVOR MINISTARSTVA ŠUMARSTVA, ŠUMA RS I DRVOPRERAĐIVAČA

Hits: 746

Blokada puteva neće biti do daljnjeg, kazao je predsjednik Saveza udruženja drvoprerađivača Sarajevsko – romanijske i Gornje – drinske regije, Brane Vitomir nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevom Mirjanićem i direktorom „Šuma RS“, Ristom Marićem, te predstavnicima šumskih gazdinstava.

– Svjedoci smo da se pored nas i jučer, i danas izvoze trupci, ali evo imamo obećanje da od sutra već neće – dodaje Vitomir.

Protestima i nedavnom blokadom puteva drvoprerađivači su se uspjeli izboriti za poništavanje ugovora između Šuma RS i firmi koje su sirove trupce preprodavali i izvozili van BiH. – Zaključili smo da se raskinu ugovori sa preprodavcima trupaca i da se obavezno vodi računa o snadbjevenosti drvoprerađivača, a ne trgovaca trupcima – istakao je ministar Mirjanić.

Prema pojašnjenju direktora Šuma RS, Riste Marića, 13 izvoznika već je na listi onih koji su izvozili drvne sortimente visoke vrijednosti, a lista je u međuvremenu dopunjena i sa onima koji su izvozili manje od 300 kubnih metara.

– Jedan broj njih kupaca će pokušati opravdati zbog čega su izvozili i gdje su kupili te drvne sortimente. Za sve oni koji to ne budu mogli opravdati ugovori će biti raskinuti – kaže Marić.

Do novembra će biti u potpunosti dorađen pravilnik kojim se reguliraju kriteriji o pravu na otkup drvnih sortimenata, kako bi se u potpunosti zaštitili drvoprerađivači sa područja nerazvijenih i općina koje raspolažu sa značajnim količinama ove vrste sirovina. Drvoprerađivači očekuju da se ne izvoze ni drvni sortimenti niže vrijednosti, ako su potrebni domaćim proizvođačima peleta.

Uposleni u Šumskom gazdinstvu „Romanija“ već danima ne znaju ko im je direktor, jer je i jučer dogovoreno da će njegovo imenovanje biti odloženo, te upozoravaju da se u cijeloj priči oni zaobilaze.

– Već za april ćemo imati problem smanjenja plata od po 150 maraka, na osnovu nezakonitog akta donešenog bez saglasnosti sindikata. Para ima, samo ih treba pravilno rasporediti. Sad ćemo nastupiti mi zaposleni u javnom preduzeću i mi ćemo blokirati puteve. To je poruka zaposlenih svima koji kalkulišu bez nas – poručila je Slavica Elez, predsjednica Sindikata ŠG „Romanija“ Sokolac.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.