POTPISANI SPORAZUMI O SARADNJI U PROVEDBI PROJEKTA VRIJEDNOG 180.000 EURA

Hits: 591

Sredinom jula goraždansko Udruženje „ALDI“ je sa Delegacijom Evropske unije u BiH potpisao ugovor o finansiranju projekta ”Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja”.
Ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost 180.000 eura, trajat će 36 mjeseci i implementirat će se u partnerstvu sa Srednjom stručnom školom „Džemal Bijedić“Goražde. Takođe, značajnu ulogu u ostvarivanju ciljeva projekta imat će Vlada BPK Goražde, odnosno Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Privredna i Obrtnička komora BPK Goražde, te predstavnici privrednika koji podržavaju ideju projekta kao značajnu i korisnu za ekonomski napredak kantona.
– Osnovni cilj projekta jeste razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti, te unaprijeđenje dostupnosti obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja – kaže Meliha Gačanin, izvršna direktorica Aldija.
Ovaj cilj će se ostvariti kroz edukaciju i treninge koji su usklađeni sa zahtjevima tržišta rada i kroz poboljšanje sistema saradnje poslodavaca, institucija i partnera u oblasti obrazovanja i zapošljavanja u cilju smanjenja nezaposlenosti i povećanja mobilnosti radne snage.
Ključni rezultati koji će biti postignuti ovim projektom kako naglašava Gačanin, su: Izrađena Strategija obrazovanja odraslih Bosansko-podrinjskog kantona Goražde; obezbjeđeni andragoški seminari za 20 prosvjetnih radnika i inžinjera sa područja Gornjedrinske regije; certificirano 250 osoba osposobljenih za rad, od toga 150 registrovanih nezaposlenih koji će dobiti odgovarajuće obrazovanje i certifikate i 100 zaposlenih radnika koji će biti certificirani za zanimanje na kojem su trenutno zaposleni bez formalne kvalifikacije; stvaranje mogućnosti za polaganje majstorskog ispita za 30 osoba koje su zaposlene u kompanijama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
U skladu s ciljem poboljšanja sistema saradnje u Aldiju je organizovano potpisivanje „Sporazuma o saradnji“kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera i saradnika u projektu, te na taj način i započela implementacija ovog projekta.
Potpisnici sporazuma su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Udruženje ALDI Goražde, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Privredna komora BPK Goražde i Obrtnička komora BPK Goražde.
Osnovna obaveza svih potpisnika sporazuma jeste, kako je rečeno u obraćanju novinarimau, da okviru mogućnosti institucije koju predstavljaju, daju maksimalan doprinos kako bi se ostvarili ciljevi projekta.
Svi učesnicu u projektu nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji istakli su posebnost goraždanskog modela uspješne koordinacije između nevladinog sektora, privrednih udruženja, poslodavaca, institucija vlasti i Službe za zapošljavanje u procesu kreiranja i provedbe programa i projekata cjeloživotnog učenja i otvaranja prostora za nova zapošljavanja.
Izvor –  Glas Goražda