POTPISANI UGOVORI ZA NABAVKU PAKETA ZA JESENJU SADNJU JAGODASTOG VOĆA

Hits: 123

Nakon što je održano niz prezentacija i edukacija, te potpisan Memorandum o razumjevanju između Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Projektnih općina Bosansko-podrinjskog kantona (Foča U F BiH, Goražde i Pale u F BiH) za Projekat razvoja ruralnog poslovanja (Rural business Development Project, R BDP-IFAD) danas je u Maloj sali Općine organizovano potpisivanje ugovora za nabavku paketa za jesenju sadnju jagodastog voća. Ugovori su potpisani za 6 korisnika projekta, koji su odabrani na osnovu javnog poziva koji je raspisan od strane Ureda za koordinaciju projekata PCU (IFAD-a). Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora je 18 000,00 KM. Općina Goražde sufinansira projekat sa 10%, IFAD sa 30 % i krajnji korisnici sa 60 %. Vrijednost START paketa po jednom korisniku je 1.691,00 KM.

Veoma je dobro što se IFAD vratio na područje naše lokalne zajednice istakao je u izjavi za medije Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: ’’Dugo smo radili na tome da ponovo vratimo IFAD na područje općine Goražde i evo uspjeli smo. Mi očekujemo da ćemo u 2017. godini povući velika sredstva. Ovo je prvi korak, ovo je prvih šest naših korisnika. Vrijednost projekta za koji smo danas potpisali ugovore je oko 18 hiljada KM. Mi sufinansiramo sa 10 %. Također, mi smo aplicirali i za puteve u ruralnim sredinama, tako da očekujemo u mjesecu decembru da ćemo i krenuti u konkretnu realizaciju. Zatim, naše zadruge su aplicirale, među njima i Agropodrinje koji je također prošao i očekujemo u mjesecu decembru da će i u tom dijelu Općina sufinansirati projekat. Općina nema sredstva  da može sama da raspisuje javni poziv, već sufiansira, dovodi investitore, dovodi donatore i ovo je vrlo važno za našu poljoprivredu, za naš ruralni razvoj. Znate šta znači uraditi jedan put prema Orahovicama, prema Vran Potoku. Znamo koliko naših poljoprivrednih proizvođača živi u ruralnim sredinama i svakako da je projekat IFAD-a koji se vratio na područje Goražda veoma važan i bitan i očekujemo povlačenje vrlo važnih sredstava u naredne dvije godine. Kada je u pitanju projekat sadnje jagodastog voća IFAD je raspisao javni poziv, naši poljoprivredni proizvođači su aplicirali. Obišli su sve korisnike, odabrano je njih šest. Mi se nismo u to miješali. Mi smo ovdje samo servis, podrška, sufinansiramo projekat i mislim da je vrlo važno da će se ovo na najbolji način provesti edukacija naših poljoprivrednih proizvođača.”

Cilj Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) je smanjenje siromaštva na selu kroz različite vidove pomoći za povećanje prihoda ciljne skupine i osnaživanje njihovih sposobnosti brzog oporavka kroz izgradnju i jačanje profitabilnih farmskih i ne-farmskih poduzeća na projektnom području.

Svrha Projekta je da pruži pomoć malim farmerima kako bi sa sistema za preživljavanje (nekomercijalna proizvodnja) prešli na sistem komercijalnog bavljenja poljoprivredom kroz razvijanje lanaca vrijednosti, kao i sektora  ne-farmskih biznisa, kako bi se dao značajan doprinos u stvaranju prilika za zapošljavanje na selu.

Projektom upravlja, u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ured za koordinaciju projekata (PCU), a finasira ga Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) u Bosni i Hercegovini.

Izvor: gorazde.ba