POTPISANI UGOVORI ZA PROJEKTE OMLADINSKE BANKE U 2016. GODINI

Hits: 582

U okviru programa Omladinska banka Goražde, koju partnerski podržavaju Općina Goražde i Fondacija Mozaik danas je u Velikoj sali Općine organizovano potpisivanje ugovora za projekte neformalnih grupa mladih koji  su prošli na konkursu za dodjelu sredstava u sklopu projekta Omladinska banka.
Na konkurs, koji je bio otvoren od mjeseca maja do juna 2016. godine, prijavljeno je ukupno sedam projekata neformalnih grupa mladih. Nakon izvršenog procesa selekcije od strane članova Odbora Omladinske banke Goražde odobreno je četiri projekata ukupne vrijednosti 11.485,00 KM, od kojih će iznos od 3.980,00 KM biti obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, a sa iznosom od 7.505,00 KM KM će biti podržani projekti iz Fonda Omladinske banke Goražde koji su i u 2016. godini zajednički obezbijedili Općina Goražde i Fondacija Mozaik. Riječ je o projektima naziva Hoćemo šetalište, a ne smetljište; Mala škola različitosti; Naša pozornica i Mi vežemo prirodu i društvo, koji će se realizovati u periodu od 01.07. do 30 09.2016. godine.
Današnjoj svečanosti potpisivanja ugovora u ime Općine Goražde koja sufinasira projekat Omladinske banke prisustvovao je načelnik Muhamed Ramović sa saradnicima koji je ovom prilikom čestitao mladima na potpisanim ugovorima i zaželio im uspjeh tokom realizacije projekata, te dodao – ”Općina Goražde zaista podržava aktivizam mladih. Ovoga puta smo dokazali da i ove godine maksimalno podržavamo ovaj projekat. Svi projekti su interesantni, a četiri projekta su prošla. Mi ćemo sufinansirati sa 4.500,00 KM i ispoštovati svoje obaveze. Drago mi je da su mladi pored svojih školskih i fakultetskih obaveza odvoje vrijeme i brinu da Goražde bude što uređenije i da njihove ideje provedemo u djelo.”
Da Omladinska banka daje mladima priliku da uoče neke probleme i da ih rješavaju u izjavi za medije naglasio je predstavnik Omladinske banke Goražde Arman Bešlija – ”Radi se o projektima Fondacije Mozaik i ove godine je to dobilo naziv M-zona, gdje su se mladi online mogli prijavljivati za projekte. Morali su preslušati određene kurseve i bili su pozvani na jedan inovacijski turnir koji je održan u Sarajevu. Na tom inovacijskom turniru oni su pisali projekte, morali su ih prezentovati, a najbolji projekti su pobijedili. Danas je potpisivanje ugovora i prošla su četiri projekta i to projekti koji su mladi napisli na osnovu nekih problema koje su uočili u zajednici bilo da je to nedostatak klupa na šetalištiu, projekat ‘Naša pozornica’ gdje će se urediti Ljetno kino i napraviti multifunkcionalni prostor gdje se mladi mogu baviti kulturom. Ovo je sjajna prilika za lično usavršavanje. Nakon ovoga oni će dobiti pozivnicu za jedan biznis inovacijski turnir, gdje će samo moći razviti biznis ideje na osnovu problema koje su uočili u zajednici kako bi ih riješili, a za to će dobiti novac. Moći će realizovati te projekte koji mogu prerasti u biznis. Što se tiče finansijske potpore jednim dijelom finansira Fondacija Mozaik i drugim dijelom Općina Goražde. Ovo je četvrta godina da se realizuju ovakvi projekti, te se daje mladima prilika da uoče neke probleme i da ih rješavaju. Što se tiče učešća mladih u pitanju je volonterski aktivizam jer se novac koristi za radionice ili za postavljanje klupa, tako da je fokus stavljen na volonterski angažman mladih i rješavanje problema u zajednici.”Govoreći o svojim projektima Ajla Srna i Fehim Pleh su istakli
– ”Naš projekat se zove ‘Mala škola različitosti’ i to je projekat gdje ćemo mi sa našim članovima i još nekim volonterima raditi sa mladim ljudima u koje ćemo posebno uključiti marginalizirane grupe koje nemaju priliku da učestvuju u društevnim aktivnostima. Projekat će se odvijati u tri etape kroz različite aktivnosti i na različitim lokacijama. Ovaj projekat je potreban našem gradu zbog toga što mladi koji su u takvim skupinama nemaju priliku da učestvuju u aktivnostima, te smo odlučili da ih približimo nama da stvaramo nova prijateljstva i nova iskustva. Kao što sam već rekla postoje tri etape i prva etapa je da oni uče nešto novo učeći o temama o kojim oni žele, druga etapa će biti njihovo iskustvo i treća etapa zajedničko druženje.” – kazala je Ajla Srna.”Naziv našeg projekta je ‘Hoćemo šetalište nećemo smetljište’, a to se odnosi na šetalište koje se nalazi ispod škole Husein ef. Đozo i SSŠ Džemal BIjedić. Naša ideja je bila da dizajniramo, izradimo i postavimo klupe na kojima će građani moći sjediti i parking za bicikla, kao i kante u koje ćemo bacati otpatke kako bi naše Goražde zaštitili ekološki. Na izradi projekta će učestvovati učenici STŠ Hasib Hadžović i SSŠ Džemal Bijedić.” – istakao je Fehim Pleh.
Izvor – Gorazde Portal