POTPUNI KRAH BUŽIMSKE SDA: STRANKU NAPUSTILI SVI VIJEĆNICI

Hits: 376

Odbor za očuvanje bužimske SDA i klub zastupnika ove stranke u Općinskom vijeću Bužim obratili su se danas javnosti i najavili da se Odbor raspušta, a Klub vijećnika napušta SDA i osniva Nezavisni klub u Općinskom vijeću, čime SDA po prvi put od osnivanja ostaje bez kluba, ali i bez ijednog vijećnika u Općinskom vijeću Bužima.

U Bužimu je danas održana, kako je istaknuto, posljednja press konferencija za javnost Odbora za očuvanje bužimske SDA i kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Bužim.

Kako je kazao predsjednik Odbora Agan Bunić, kulminacija problema u bužimskoj SDA nastala je u novembru prošle godine kada je po drugi put uvedeno Povjereništvo u ovoj općinskoj organizaciji.

“Tada je 250 istaknutih članova SDA, zajedno sa vijećnicima i povjerenicima u mjesnim ograncima, reagovalo i formiralo Odbor za očuvanje bužimske SDA, sa mnom na čelu, kako bismo još jednom pokušali spasiti SDA u našoj općini. Nakon toga, uputili smo prigovor na imenovano Povjereništvo, jer po Statutu stranke na čelu Povjereništva ne može biti čovjek koji je na posljednjim izborima u Općinsko vijeće izabran kao nezavisni vijećnik i koji nije član SDA”, rekao je Bunić.

On je kazao da su, s druge strane, iz stranke isključeni svi oni koji su u posljednja 3-4 izborna procesa za SDA u Bužimu donosili od 3 do 4 hiljade glasova.

“Dakle, iz stranke su izbačeni oni koji su dobijali hiljade glasova, a na čelo Povjereništva je došao čovjek koji je imao 300 kupljenih glasova. To nije izborni legitimitet”, rekao je Bunić.

Prema njegovim riječima, posljednjih godinu dana na sve načine su upozoravali rukovodstvo Kantonalnog odbora SDA na čelu sa Šemsudinom Dedićem da pravi štetu za stranku i da se na takav način ne vodi stranka.

“Sa ovakvim odnosom gospodina Dedića, ali i centrale i Predsjedništva stranke kojima smo slali prigovore, ali nikakav odgovor nismo dobili, građani i članovi stranke su dodatno poniženi. Pokušali smo utjecati svim mogućim linijama, od članova kabineta i savjetnika predsjednika Izetbegovića, kako bismo došli do njega da mu bar pokušamo objasniti šta se dešava unutar stranke, ali i da će se sa ovakvom politikom kantonalnog odbora stranka ugasiti na našoj općini, koja je bila simbol SDA, ne samo u Krajini, već i šire, no nismo uspjeli dobiti odgovor. Mi smo molili i kumili da se stranka vrati istinskim članovima, ali džaba”, rekao je Bunić.

Istakao je da su oni tražili samo unutarstranačke izbore, a ne da im neko da stranku za stolom uz dogovor 2-3 čovjeka.

“Tražili smo da hiljadu članova SDA sebi izaberu vodstvo u općinskoj organizaciji. Koga će oni izabrati, to je njihova stvar i demokratsko pravo. Dakle, samo smo tražili izbore, ali ih nisu dozvolili i ne dozvoljavaju ih ni dalje”, dodao je.

On je potom kazao da su mu nuđene određene pozicije, no da ih je odbio i da je spreman čak i javno objaviti određene prepiske sa članovima kantonalnog rukovodstva.

“Predsjednik Dedić ne može kupiti ni mene niti bilo kojeg od ovih vijećnika. A to su radili i to rade. Meni ne treba nikakav upravni odbor i mene neće kupovati nizašto”, istakao je Bunić.

Nakon toga je rekao da se oni nalaze na raskrsnici sa rukovodstvom kantonalnog odbora, ali i strankom SDA, te da se Odbor danas raspušta i prestaje sa djelovanjem.

“Ista ta SDA koja je danas na vlasti u kantonu, znamo i s kim, u toku 2017. godine u Bužim pošalje 20.000 KM. S druge strane, ovih dana dok je dogovaran budžet USK, prihvaćen je jasan i nedvosmislen zahtjev Laburističke stranke iz Velike Kladuše na čijem čelu se nalazi osuđeni ratni zločinac, da se za ovu općinu ‘ugradi’ 3 miliona KM u budžetu za 2018. godinu, jer u suprotnom neće podržati budžet i pada Vlada USK. Takva SDA nije naša SDA. Ona koja koalira s tim ljudima i koja prodaje i budžet i interese Bužima, zarad nekoliko pozicija u Vladi i nečijih interesa. Mi se za takvu SDA i za takve pojedince koji su srušili bužimsku SDA, a srušit će je i na nivou kantona, više nećemo boriti”, istakao je Bunić.

Dosadašnji predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Bužim Rifet Šahinović potvrdio je da Klub SDA prestaje sa radom, te da svih šest vijećnika osnivaju novi – Nezavisni klub.

“Mi smo poniženi na način da je Kantonalni odbor SDA na čelu sa gospodinom Dedićem imenovao Povjereništvo u Bužim u kojem se nalaze ljudi koji su bili na nezavisnim listama na posljednjim izborima. Ja sam kao vijećnik dobio 1.300 glasova SDA i nisam se našao u tom Povjereništvu. Klub vijećnika SDA izlazi iz SDA i osnivamo nezavisni klub zbog čega, po prvi put nakon 23 godine, ne postoji Klub SDA u Općinskom vijeću Bužim. Za takvo stanje najveću odgovornost snosi predsjednik Kantonalnog odbora Šemsudin Dedić”, rekao je Šahinović.

Agan Elkasović dosadašnji vijećnik SDA i ratni komandant bužimskih Gazija kazao je da je jedan od razloga napuštanja SDA “neprincipijelnost na nivou kantona”.

“Mi imamo problem da smo od jedne patriotske stranke otišli u izdajničku stranku. Opredijelili smo se za koaliciju sa ratnim zločincem Fikretom Abdićem. To više nije tajna i to se i ne krije. Šehidska djeca se šalju na biroe, a zapošljavaju se oni koji su nosili pušku protiv Armije BiH i ubijali roditelje te djece. Iza toga stoji politika i ja to ne mogu podržavati”, istakao je Elkasović.

Agan Bunić je kazao da će se u narednim danima opredijeliti u kom pravcu će bivši članovi Odbora i vijećnici djelovati ubuduće. Na pitanje da li će se priključiti SBB-u, što se već odavno špekuliše, Bunić nije potvrdio, ali ni negirao.

“Ovih dana vodit ćemo pregovore sa svima onima koji žele razvijati općinu Bužim i koji žele ponuditi neku bolju budućnost našim građanima, a ne ih samo svoditi na tijelo kojem se svake četiri godine dolazi po 3-4 hiljade glasova”, rekao je za kraj Bunić.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.