POZNATO KO ĆE ČINITI OPĆINSKA VIJEĆA U SARAJEVU

Četvorka ima većinu u svim gradskim sarajevskim općinama, računajući Ilidžu, dok je SDA zadržala prevlast u vijećima Trnova, Ilijaša, Hadžića i Vogošće

Građani Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima odlučili su kako će u iduće četiri godine izgledati 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u RS, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS i Skupština Distrikta Brčko.  

Za razliku od načelničkih i gradonačelničkih pozicija, koje su uglavnom bile riješene, kombinatorika poslijeizbornih aktivnosti u kontekstu općinskih i gradskih vijeća pokazala je kako se iz sata u sat situacija može mijenjati kada je riječ o raspodjeli mandata.

Podjela mandata

Prema trenutnom odnosu snaga, na osnovu do sada prebrojanih glasačkih listića, u sarajevskim gradskim općinama Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu, pobjednik lokalnih izbora je Narod i pravda (NiP), sa 31 mjestom u četiri općinska vijeća. Slijede Stranka demokratske akcije (SDA) sa 27, Naša stranka (NS) sa 20, a cifru od 10 mandata premašila je samo još Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) s osvojenih 12.

Tako bi u sarajevskoj općini Centar NiP trebao imati 8 vijećnika, SDA i NS po 7, SDP BiH 4, Platforma za progres (PzP) 2, Savez za bolju budućnost 2, koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza (DF-GS) za sada ima jednog vijećnika.

U općini Novi Grad Sarajevo najviše vijećnika trebali bi imati NiP i SDA, tačnije po 9, zatim slijede NS (4), PzP (3), SDP BiH (2), a po jednog vijećnika mogli bi imati SBB, DF-GS, BOSS i USD BiH.

Kad je riječ o općini Novo Sarajevo, najviše mandata ponovo ima NiP (9), slijedi NS sa 6 vijećnika, zatim SDA sa 5. Svoje vijećnike trebale bi imati i sljedeće stranke – SDP BiH (3), NBL, SBB, PzP i DF-GS, po dva.

Nešto drugačija situacija je u općini Stari Grad Sarajevo, najviše mandata osvojio je NBL (7), slijedi SDA (7), a pet vijećnika trebao bi imati i NiP. Svoje predstavnike u općinskom vijeću, najvjerovatnije, imat će i NS (2) i SDP (3), po dva vijećnika imat će PzP, SBB i Savez sa Stari Grad, a jednog vijećnika, prema svemu sudeći, imat će i Liberalno-demokratska stranka (LDS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: