PREDSTAVLJENA PLATFORMA ZA MIR

Hits: 296

Načelnici 60 općina uključenih u projekt PRO-Budućnost  prisustvovali su danas u Sarajevu u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH skupu  na kojem je predstavljena Platforma za mir. Platforma za mir ciljana je inicijativa koju zajednički pokreću i predvode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i CRS, a njeno sačinjavanje i promocija omogućeno je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost.

Ovoj promociji prisustvovali su pored načelnika 60 lokalnih zajednica iz BiH, parlamentarni zastupnici, predstavnici međunarodne zajednice i vjerski poglavari.

Među zvanicama danas pomenutom događaju prisustvovao je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Sudionicima skupa u glavnom gradu BiH obratila se ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack koja je istakla kako je ponosna što je Vlada SAD-a dala podršku projektu. Prisutnima se obratila i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, načelnici općina koje sudjeluju u projektu PRO-Budućnost od samog početka i direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov, te stručni saradnik na projektu prof.dr. Nerzuk Ćurak.

Platforma za mir će, nakon planiranog usvajanja u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH), biti podrška građanima i vlastima BiH u procesu izgradnje trajnog mira u zemlji, te poslati poruku regionu i međunarodnoj javnosti da u BiH postoji nedvosmislena podrška izgradnji trajnog, stabilnog i održivog mira, unatoč povremeno zaoštrenoj retorici i odnosima u zemlji.

Promociju Platforme za mir, te njeno upućivanje u parlamentarnu proceduru podržalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te parlamentarci PSBiH.

Projekt implementiraju Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Izvor: gorazde.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *