Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
PREDSTAVNICI AMBASADA U BIH POSJETILI LOKACIJU DEMINIRANJA U NASELJU ZUPČIĆI – Goražde na jednom mjestu.

PREDSTAVNICI AMBASADA U BIH POSJETILI LOKACIJU DEMINIRANJA U NASELJU ZUPČIĆI

Općina Goražde danas je bila domaćin posjete velike delegacije predvođene predstavnicma ITF-a  (Ustanova za jačanje ljudske bezbejednosti), predstavnicima ambasada u BiH i Sloveniji, a u sklopu delegacije bili su i predstavnici BHMAC-a, a  povod je posjeta lokacijama na kojima se vrši deminiranje na četiri lokacije u naselju Zupčići. Ovoj posjeti prisustvovao je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović sa saradnicima, premijer BPK-a Emir Oković, stanovnici mjesne zajednice Zupčići, žrtve mina (u ratu i poslije rata) sa područja općine Goražde, predstavnici odnosno kompanije koje izvode radove (Dok-ing deminiranje N.H.O. iz Pala i Point d.o.o. iz Orašja). Kada je riječ o ovim projektnim zadacima i lokacijama na kojima se vrši deminiranje treba reći da su otvorene 06.09.2016. godine, a radi se o sljedećim  projektima ukupne površine oko 77.000,00 m2.

3

Svi danas prisutni istakli su kako se radi o zaista značajnom projektu. Dorjan Maršić direktor ITF-a u izjavi za medije je istakao –  ”ITF je ustanova koja se bavi sa deminiranjem i pomoći žrtvama mina. Radi u BiH već 18 godina. Mi želimo inicirati međunarodnoj zajednici da je 20 godina nakon rata još uvijek ovdje problem. Odabrali smo ovu lokaciju u Goraždu, jer ovdje je baš primjer kako civilno stanovništvo živi na područjima koji još uvijek imaju problem sa minama i ovim neeksplodiranim ubojitim sredstvima. To je cilj ove posjete. Ovi projekti veoma su važni. Ako imamo 20 godina nakon rata još 2,3 % teritorija koje su zagađene minama znači  tražimo  od Međunarodne zajednice da se pomogne. Mi smo ovdje od prvog dana, bićemo do posljednjeg. Mislim da  smo na dobrom putu da iskoristimo tu priliku da međunarodna zajednica pomogne BiH  u narednim  godinama. Kada je u pitanju finansijska kriza ja kao direktor ITF vidim da sada kada je globalna finansijska kriza prošla ima više interesa za ulaganje u ove projekte nego što je to bio slučaj prije dvije godine tako da treba to iskoristiti.”
2-1
– Svake godine mi apliciramo sa projektima deminiranja prema višim nivoima, međunarodnim organizacijama, ambasadama. Do sada se pokazalo jako uspješnim, jer smo uspjeli deminirati na ovom području oko 1 milion i 400 hiljada m2. Još uvijek to nije dovoljno, to nije ni pola od onog što imamo, a imamo još 3 miliona m2 koji su opasne zone. S te strane  današnja posjeta puno nam znači prije svega što ćemo u naselju Zupčići, vidite ovdje su minska polja do samih kuća, uraditi mnogo, a osim toga svi predstavnici ambasada, nvo, institucija iz kojih dolaze dat će veliki značaj da se i dalje krene na ove ostale projekte koje smo aplicirali. Zaista je ovo poseban dan za Goražde, kaže Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde
 – Malo je reći da je stanovništvo mjesne zajednice Zupčići zadovoljno,odnosno prezadovoljno. Pored investicija koje su trenutno u toku i koje se završavaju kako Općina Goražde finansira tako i Kanton ova  investicija je jedna od najbitnijih za stanovništvo mjesne zajednice. Ovdje se povratak desio u 90% ovom akcijom  i projektom unaprijedit će se kvalitet života u Zupčićima i puno nam znači. Ovom prilikom zahvaljujem se svim investitorima, ambasadorima koji su donirali sredstva za ovaj projektu, ali isto tako i Općini i BPK-a Goražde, predsjednik MZ Zupčići Edvin Džambegović.
Izvor – Gorazde Portal
%d bloggers like this: