PREDSTAVNICI MDD MERHAMET BIH POSJETILI OPĆINU GORAŽDE

Hits: 329

Predsjednik i član Upravnog odbora Muslimanskog dobrotvornog društva ”Merhamet” BiH prof.dr. Hajrudin Šehić i Timur Numić sa saradnicima posjetili su danas Općinu Goražde, gdje su na sastanku sa načelnikom Općine dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima razgovarali o zajedničkim projektima ”Merhamet” BiH i Regionalnog odbora ”Merhameta” Goražde, kao i o projektima koji se trenutno realizuju, te novom projektu koji uskoro realizuje Merhamet. Riječ je o projektu kućne njege koji je namijenjen za stare i iznemogle osobe na prostoru cijele BiH, a koji podrazumjeva pružanje svake vrste pomoći čija je ukupna vrijednost za cijelu BiH oko 650.000,00 KM.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik  ”Merhameta” RO Goražde Kuljuh Šemsudin.

Govoreći o pomenutom projektu predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva ”Merhamet” BiH prof.dr. Hajrudin Šehić je istakao – ”Mi smo u sklopu redovnih aktivnosti danas posjetili Općinu Goražde, gdje smo prije ovog sastanka razgovarali sa Premijerom BPK i resornim Ministrom, a evo i sa Načelnikom, gdje smo ih upoznali sa aktivnostima Merhameta i naravno novim projektima koje ćemo realizovati u narednim godinama. Naša je želja, a evo naišli smo na dobar odziv i prihvatanje projekta od strane resornog Ministra i Načelnika i smatram da će se Kanton i Općina Goražde uključiti u ovaj projekat, a naime radi se o tome da Merhamet na području općine Goražde i drugih općina BiH razvija jedan projekat pomoći starim i iznemoglim osobama, osobama koje su nepokretne i svim bolesnim osobama, gdje im želimo da pružimo svaku vrstu pomoći od kućne njege, nabavke i kupovine lijekova, čišćenja prostorija gdje žive i borave, dakle pružanje svake vrste pomoći pomenutim osobama. Za početak će biti uključeno negdje oko 100 porodica, odnosno osoba. Obzirom da projekat realizujemo sa jednom austrijskom humanitarnom organizacijom izvršićemo obuku kadra, gdje će prvi dio obuke biti u Austriji, a drugi u BiH i negdje početkom februara ako Bog da, ja se nadam da ćemo krenuti u realizaciju ovog projekta na području općine Goražde. Vrijednost projekta na nivou BiH je negdje oko 650.000,00 KM, a kad je u pitanju Općina Goražde vidjet ćemo kad budemo imali na raspolaganju imena i broj porodica i na osnovu toga ćemo moći napraviti i procjenu projekta za Goražde.”

screen-shot-2016-12-07-at-10-41-10-am

Općina Goražde podržat će projekat pomoći starim i iznemoglim osobama naglasio je tokom današnjeg sastanka načelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ”Na bazi dosadašnje izuzetne saradnje sa Merhametom, danas u posjeti Općini Goražde bio je predsjednik i član Upravnog odobra i menadžmet Merhameta BiH. Drago nam je zbog ove posjete. Evo smo analizirali dosadašnju saradnju koja je uspješna i koja se ogleda na mnogim poljima i mi to želimo da nastavimo u narednom periodu. Razgovarali smo danas o novom projektu pomoći za stare i iznemogle osobe, kojim će biti obuhvaćen određen broj naših sugrađana. Svakako da puno znači kada određenu porodicu obiđu volonteri koji će raditi na ovom projektu, porazgovaraju sa porodicom, pomognu im u hrani, odjevnim predmetima ili na neki drugi način. Svakako da to podržavamo. Danas smo dali i prijedlog za kupovinu jednog terenskog auta za RO Goražde. Njima je to potrebno. Znamo kada implementiraju svoje projekte da su puno na terenu, da kažem od Han Pijeska do Dobruna, Trnova. Ima puno njihovih korisnika i često im i mi izađemo u susret sa našim autom. Također smo danas prenijeli i direktoru da imaju razumjevanja prema Goraždu. Imamo još uvijek ovdje osoba i u kolektivnim centrima kojima treba pomoć, te smo zamolili da Goražde bude uvijek tu kada su projekti Merhameta u pitanju.”

Izvor: gorazde.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.