FOTO/ PRELIJEPA GORAŽDANKA OSTVARILA ŽIVOTNI SAN U DUBAJIU

Hits: 21681

Prelijepa Goraždanka Edna Terović (25) već puna tri mjeseca živi san mnogih djevojaka. Njena nova adresa stanovanja je Dubai, prijestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje kao stjuardesa radi u elitnoj avio-kompaniji “Emirates Airline”. Rođena je 1991. godine u Goraždu. Nakon završene gimnazije preselila je u Sarajevo gdje je na Prirodno-matematičkom fakultetu nakon pet godina stekla zvanje magistrice turizma i zaštite životne sredine.

Screen Shot 2016-06-14 at 12.19.57 PM

Preselila u Dubai Jaka želja za putovanjima i avanturistički duh glavni su razlozi zašto se šarmantna Edna odlučila da aplicira za posao stjuardese. – S obzirom na to da sam u bukvalno četiri mjeseca magistrirala i preselila se u Dubai, nisam imala vremena da pokušam aplicirati za posao u BiH. Međutim, da sam ostala, vjerujem da bih sa diplomom u ruci i danas hodala od vrata do vrata. Svi znamo koliko živaca i jakih veza, nažalost, treba da mlada i neiskusna osoba u ovoj našoj zemlji pronađe zadovoljavajući posao – kazala je mlada Goraždanka na početku razgovora za “Avazov” portal.

Edna pojašnjava da su dani testiranja za “Emirates” bili prilično stresni i naporni, a kriteriji izričito rigorozni. Brojni su krugovi koje je potrebno proći kako bi nečiji dosije dospio stići u Dubai na daljnje razmatranje.

– Posebno je teško kada uđeš u prostoriju punu ljudi koji su se mjesecima pripremali za ovaj posao, koji znaju šta očekivati, kako se ponašati i koji su sigurni da su oni pravi izbor za ovu kompaniju. Osoba koja želi proći barem prvi krug mora imati minimalno 21 godinu, odlično poznavati engleski jezik i ne posjedovati tetovaže na vidljivim mjestima. Daljnji krugovi, kroz različite zadatke, detaljno testiraju karakteristike i sposobnosti svakog pojedinca. Od više stotina prijavljenih kandidata, posao dobije uglavnom njih 7-8 – rekla nam je Edna.

Trening za posao stjuardese u “Emiratesu” traje dva mjeseca. U tom periodu brojni treneri buduće stjuardese pripremaju za različite situacije. Sa trening koledža izlaze sa znanjem o medicini, sigurnosti, servisu, ali i spremne za brojne druge situacije koje bi se mogle dogoditi dok “plove” među zvijezdama. -Nova prijateljstva – Nakon završenog dvomjesečnog treniga počela sam letjeti. Radim već tri mjeseca i vrijeme zaista brzo prolazi. Život stjuardese je prepun zanimljivosti, nijedan dan nije dosadan i svaki dan naučim nove stvari o različitim kulturama i narodima. Svaki dan upoznam nove ljude, nove prijatelje. Svaki mjesec se najviše radujem novom rasporedu letova. Nestrpljiva sam da se obogatim sa što više priča kojih ću se rado sjećati jednom kada “skinem krila” – govori Edna. U šali ističe kako sve stjuardese nakon iskustva u avio-kompaniji mogu komotno raditi kao doktorice, vatrogasci, policajke ili psihologinje.

-Zaista su nas pripremili za svaku moguću, ali i nemoguću situaciju. Što je najbitnije, ne dopuštaju nam da stečeno znanje izblijedi tako što nam postavljaju različita pitanja prije svakog leta – pojašnjava Edna. Mjesečno ima oko 80 do 90 sati letova i sasvim dovoljno slobodnih dana. “Emirates”, tvrdi, posjeduje najbolje avione u avioindustriji pa je to jedan od razloga zašto nema fobiju od letenja i eventualnih nesreća. – Svakako, nakon par letova navikneš se na sve pa ti čak i jača turbulencija dođe kao vožnja po makadamu. Do sada nisam imala niti jednu kritičnu situaciju i nadam se da će tako i ostati – rekla je Edna.

Ništa se ne prepušta slučaju Smatra da se posao stjuardese ne može porediti ni sa jednim drugom poslom. Svaki momenat je dinamičan i uzbudljiv, a polovina svake sedmice liči na avanturu, na snove koje su sanjale kao djeca… – Jedan radni dan sastoji se od briefinga gdje se stvara radna atmosfera i upoznajem nove kolege. Nakog što se pripremimo za let, slijedi doček putnika kojima ćemo izmamiti osmijehe, ali i o čijoj sigurnosti ćemo se brinuti nekoliko narednih sati. Dolazak na odredište svaki put donese nešto novo. Stvori se nova priča i novo iskustvo koje vrijedi dugo pamtiti i čuvati u sjećanju – ističe prelijepa Edna, dodajući da su svi njeni dosadašnji letovi do sada prošli bez ikakvih problema.

Upitali smo je i jesu li tačna ona narodna kazivanja da kompletna posada aviona, prije svega, mora imati ispravne zube, i zašto je to tako? – Tokom leta poveća se količina bakterija u usnoj duplji tako da je zbog estetskih, ali i zdravstvenih razloga zaista važno imati zdrave zube. No, nije stvar samo u zubima. Uposlenici “Emiratesa” moraju biti u potpunosti zdravi i bez ikakvih, pa ni minimalnih zdravstvenih problema. S obzirom na to da mnogo vremena provodimo u zraku, na nogama, i da nam je sve vrijeme potrebna potpuna koncentracija, ništa se ne prepušta slučaju – priča Edna.

Screen Shot 2016-06-14 at 12.19.42 PM

Ističe kako joj posao stjuardese donosi dovoljno novca za ugodan život, ali i za štednju. Vrijedni i dobri radnici brzo mogu dobiti priliku za napredovanje i povišice, dok se trud i požrtvovanost višestruko i redovno isplate, te je suludo bilo koji aspekt rada u UAE i “Emiratesu” porediti sa uslovima koje pruža najveći dio poslodavaca u BiH.

Nairobi omiljena destinacija Leteći kao stjuardesa do sada je posjetila polovinu država u Evropi, neke gradove u Australiji i Novom Zelandu, ali i u Africi i Aziji.

– Nairobi u Keniji ostavio je poseban utisak na mene. Vidjela sam sasvim drugačiju kulturu, ljude koji kao u filmovima nose stvari na glavama, tradicionalnu nošnju prepunu šarenih boja, njihove pijace pune friškog i neobičnog voća. Vidjela sam žirafe i majmune u njihovom prirodnom staništu, hranila slona, držala krokodila… Živopisni i šareni Nairobi me kupio i ostavio poseban trag u srcu – priča nam oduševljena Edna.

Spomenula je i hladnu Rusiju koja, kako navodi, zagrije sva čovjekova čula. – Oduvijek sam željela otići u Moskvu i već u drugom mjesecu letenja ta mi se želja ispunila. Nevjerovatan je osjećaj hodati ulicama kojima je Bulgakov dao dašak nadnaravnog – navodi Edna.

Screen Shot 2016-06-14 at 12.20.44 PM

U Dubai, gdje sada živi, došla je sa četiri djevojke, sa kojima je u odličnim odnosima. – Svih ovih mjeseci bile smo potpora jedne drugima i sada ne mogu zamisliti slobodne dane bez njih. U Dubaiju imam i jednu od najboljih drugarica iz Bosne. Imam brojne druge prijatelje sa kojima stalno održavam kontakt još od završetka treninga. Svakako, treba spomenuti da na nekim letovima upoznam predivne osobe sa kojima se jako brzo zbližim – ističe Edna.

Uskoro godišnji odmor

Interesovalo nas je i kakvi su joj planovi u budućnosti, da li se namjerava vratiti u BiH ili će možda, ipak, ako joj se pruži prilika, odlučiti da živi u nekoj drugoj zemlji. – Kada sam krenula u Dubai, čvrsto sam odlučila da ću ovdje ostati tri godine, zaraditi novac i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. Dubai i posao stjuardese pružaju mi glamurozan život, ali i dalje smatram da ovo nije ono čime bih se bavila duži period, a sam Dubai nije grad u kojem bih zasnovala svoju porodicu – patriotski će Edna. “Emirates” svojim stjuardesama pruža brojne mogućnosti da uživaju u slobodnim danima. Kao radnice ove elitne avio-kompanije imaju pravo na brojne popuste koji se znaju kretati i do 70%.

Screen Shot 2016-06-14 at 12.20.05 PM

– Imamo slobodan ulaz na neke od najelitnijih bazena, teretana i klubova. Jedan od mojih slobodnih dana sastoji se od odlaska na bazen, ručka sa prijateljima, a potom i odlaska u jedan od klubova – pojasnila nam je Edna. Ova prelijepa 25-godišnjakinja u rodnom Goraždu ima brata, majku i oca. No, nažalost, posao stjuardese sprječava je da češće bude u društvu svojih najmilijih. – Loša strana ovog posla je nemogućnost čestog odlaska kući. Porodica mi strašno nedostaje, kao i prijatelji u Goraždu. Međutim, sada sam u fazi planiranja godišnjeg odmora pa me skori odlazak kući čini najsretnijom stjuardesom – zaključila je Edna.

Izvor: avaz.ba