PREMIJER BPK EMIR OKOVIĆ ODLUČNO SE SUPROTSTAVIO NOVOM ZAPOŠLJAVANJU U ADMINISTRACIJI

Hits: 2195

Odnosi unutar vladajuće većine u BPK Goražde već određeno vrijeme nisu najbolji. Teško je bilo i očekivati da će sve funkcionisati onako kako treba ako u Skupštini kantona participira čak 11 političkih subjekta a svaki od njih ima svoje zahtjeve i želje.

Kako nezvanično saznajemo posljednje verbalno neslaganje desilo se na posljednoj sjednici Vlade između premijera Emira Okovića (SDA) i ministrice za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Sabire Bešlije (LS). Naime, ministrica Bešlija kako nezvanično saznajemo na sjednicu Vlade došla je sa zahtjevom za novim upošljavanjem stranačkog kadra prije svega u Centar za socijalni rad. Riječ je o čak sedam imena koji su trebali biti uhljebljeni u ionako preglomaznu administraciju. Tome se oštro suprotstavio Premijer Oković koji je navodno rekao da nema novih upošljavanja u administraciju u ovoj godini, posebno ne na pozicije koje nisu potrebne! Od tog momenta odnosi unutar koalicije ne funkcionišu, sjednice Vlade se ne održavaju i situacija u Vladi nije najbolja.

Nova upošljavanja posebno u Centar za socijalni rad strateški su plan poslanice LS-a u Skupštini Daliborke Milović pred izbore u oktobru ove godine, a sprovodnik ideja poslanice Milović je aktuelna ministrica za socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija.

Ne treba zaboraviti da se ovakav scenarij trebao naslutiti smjenom tadašnjeg direktora Centra za socinalni rad Elvira Praša u ljeto prošle godine a čiju smjenu je između ostalog podržala i Stranka demokratske akcije (SDA)

Ovo nije prvi pritisak na Premijera Emira Okovića, kome je premijerska funkcija visila o koncu pred kraj ove godine kada je sukob nastao takođe zbog neispunjavanja uslova „manjih stranaka“ (Rasim Mujagić (Novi pokret), Daliborka Milović (Liberalna stranka), Edim Fejzić (Stranka dijaspore), Asim Radeljaš i Nedim Muharem (Stranka za bolje Goražde) te dva samostalna zastupnika Jasmin Haznadar i Almir Rašidović op-a) prilikom usvajanja budžeta za 2018 godinu.

Hoće li se u narednoj sedmici ponovno tražiti smjena Premijera Emira Okovića ostaje da se vidi.

Ono što svakako treba istaći da sve pohvale ovoga puta idu na račun prvog čovjeka kantona Emira Okovića koji je svjestan teškog finansijskog položaja u kojem se kanton nalazi ali i terata novog upošljavanja u administraciji. Aferim premijeru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *