PREMIJERKA AIDA OBUĆA: SVAKI FENING IZ BUDŽETA ĆEMO PRATITI I KONTROLISATI!

Hits: 53

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća predstavila je progam rada vlade te ciljeve i politiku kantona u ovoj godini, koji su proslijeđeni u skupštinsku proceduru.

Kako je kazala na konferenciji za novinare, ovi dokumenti vezani su za Strategiju razvoja BPK Goražde za period 2018.-2020. godine, kojom su definisane osnovne smjernice rada vlade u četverogodišnjem periodu.

“To je kontinuitet kojem mi težimo od 2016. godine. Prvi cilj je stvaranje što povoljnijeg privrednog okruženja zasnovanog na konkurentnom razvoju privrede i privrednih subjekata”, kazala je Obuća.

Ona dodaje da će vlada insistirati na boljem osiguranju upravljanja prirodnim resursima, uz akcent da oni prirodni resursi kojima raspolaže kanton budu adekvatno iskorišteni. Osim toga cilj je racionalizacija javne uprave uz povećanje njene efikasnosti te stvaranje ekonomske i fiskalne stabilnosti.

“Svaki fening koji je doznačen iz Budžeta će se pratiti i konstrolisat će se njegova potrošnja. Na tome se već radi i puno je posla za budžetske revizore”, poručila je Obuća.

Program rada koncipiran je tako da se jedan njegov dio odnosi na donošenje normativnih propisa, a drugi na stvaranje uslova za njihovo provođenje.

“Očekuje nas aktivna budžetska i fiskalna godina, ali moram reći da je ona počela uz malo zakašnjenje kada je riječ o ovoj vladi, s obzirom na to da je ovo aktivnost koja se morala provesti krajem 2018. i početkom 2019. godine. Mi ovdje kasnimo nekih pet mjeseci, ali nadam se da to neće predstavljati problem i da ćemo moći sve ono što smo definisali kao prioritetni zadatak i programske aktivnosti realizirati u toku 2019. godine”, ističe premijerka Aida Obuća.

Kako je najavljeno, navedene dokumente Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde razmatrat će na svojoj godišnjoj sjednici zakazanoj za 12. juni 2019. godine.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.