PREMIJERKA BPK NAKON HAPŠENJA VRANJA: KONAČNO SE MORA PRESTATI SA IZJEDNAČAVANJEM ŽRTVE I ZLOČINA

Premijerka BPK nakon hapšenja Vranja: Konačno se mora prestati sa izjednačavanjem žrtve i zločinca

Konačno se mora prestati sa izjednačavanjem žrtve i zločinca, moralnih i ljudskih postupaka u odbrani golih života u potpunom goraždanskom okruženju i nemoralnih i neljudskih radnji koje su imale zločine kao svirepo pravilo u ostvarivanju svojih ciljeva, navodi u reakciji na hapšenje Edina Vranja, premijerka BPK Aida Obuća.

Podsjetimo, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal uhapšen je danas na graničnom prelaz Uvac pod sumnjom za ratni zločin.

Obuća podsjeća da stanovnici Goražda, kojeg je vojska RS držala u opsadi 1.336 dana, bez struje, vode i komunikacija, uz neprestano granatiranje tokom kojeg je ubijeno više od 2.000 civila, od toga 148 djece, godinama traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

– Protiv pripadnika Armije RBiH i MUP-a s područja BPK Goražde, u periodu od 2013. godine do danas, podignuta je ukupno 21 optužnica i sve su potvrđene. Osam optužnica je konačno presuđeno, na ukupno 89 godina zatvora. Sedam je oslobađajućih presuda i to protiv 5 pripadnika MUP-a, bivšeg komesara i načelnika policije, zamjenika komandira saobraćajne policije i dva policajca, te jednog vojnika i komandanta brigade. U toku je još šest sudskih postupaka protiv vojnika Armije RBiH – navodi Obuća.

Dodaje da su do danas potvrđene samo dvije optužnice za počinjene ratne zločine nad opkoljenim stanovništvom Goražda, u zaštićenoj zoni UN-a.

– To još jednom ubija preživjele građane i rodbinu žrtava koji su bili svjedoci varvarstva i terora, svakodnenvih pogibija i teškog ranjavanja civilnog stanovništva, uništavanja zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kulturnih i vjerskih objekata. Oni koji su počinili ratne zločine nad opkoljenim stanovništvom Goražda su u susjednoj zemlji Srbiji. Po ovom pitanju se traži poduzimanje konkretnih mjera za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH – dodaje Obuća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: