PRESS NAŠE STRANKE: “SPASIMO DRINU”

Hits: 31

Gradonačelnik i gradska uprava od početka nisu bili transparentni po pitanju obaloutvrda. Za dosada izgrađenu dionicu nije bilo ni javnih rasprava niti odgovora na mnogobrojna vijećnička pitanja. Naša stranka je još u aprilu 2019. godine upozoravala na sve nepravilnosti i nezakonitosti odnosno od samog početka gradnje obaloutvrda.

Gradonačelnik je gostujući na RTV BPK u plaćenom programu na ružan način iznio činjenicu da je poslanik Naše stranke poslao pismo Svjetskoj Banci predstavljajući to kao čin uperen protiv grada Goražda. Podsjećamo još u junu 2019. godine poslanik Naše stranke je jasno ukazao na propuste i obavijestio Svjetsku Banku na niz nepravilnosti i nezakonitosti koje je radila gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom. Za sve rečeno u tom pismu mi imamo dokaze koji su bili i povod da pišemo Svjetskoj Banci i ukazali smo na greške prilikom provođenja ovog projekta kao što su neposjedovanje urbanističke saglasnosti, neizvršena eksproprijacija zemljišta, kao i ono što je sada svima očigledno da obaloutvrda neće doći do entitetske linije kao što je predviđeno projektom.

Zadovoljstvo nam je da obavijestimo gradonačelnika kao i javnost da smo ponovo pisali Svjetskoj Banci, a kao odgovor očekujemo lično dolazak gospodina Emanuela Salinasa, gdje ćemo ga na licu mjesta upoznati sa činjenicama.Gradonačelnik i gradska uprava organizacijom javne rasprave održane 02.07.2020. godine ponovo pokušavaju dezavuisati građane grada Goražda da imaju namjeru da rade u korist građana te nam nude neka rješenja koja nisu primjerena 21. vijeku i koja uništavaju dosadašnji način življenja pored Drine te time ubijaju dušu grada.

Stav Naše stranke, a ujedno i prijedlog je da se sva tri ponuđena rješenja koja su se čula na javnoj raspravi odbace. Ono za šta se zalažemo je da se izvrši sanacija postojećih obaloutvrda kao i da se dovrše već započete obaloutvrde na dionici most Žrtava Srebrenice – Baćanski most. Podsjećamo javnost da je započeta izgradnja obaloutvrda na ovoj dionici u periodu 2008-2009 godine a koja nije nikad završena iako je uredno plaćena. Na ovaj način bi se sačuvala duša grada za koju se ogromna većina građana zalaže.

Što se tiče dionice od Baćanskog mosta pa do Vitkovića Naša stranka je protiv gradnje bilo kakvih obaloutvrda, a ono što predlažemo je da se urede već postojeća izletišta i kupališta na način kako se to radi u savremenom svijetu. Izgradnja obaloutvrda na ovoj dionici nema apsolutno nikakvog opravdanja jer poplave iz 2010. godine nisu izazvale nikakvu materijalnu štetu. Obzirom da gradonačelnik mnogo voli projekte, Naša stranka mu predlaže da se posveti projektima kojima bi riješio krucijalne probleme kao što su vodosnadbijevanje, problem deponije, nedostatak bazena odnosno nečega suštinskog što direktno utiče na kvalitet i blagostanje života građanstva, te se nadamo da će konačno u svom dvanaestogodišnjem mandatu uspjeti napraviti neki projekat koji će dovesti do kraja. Uz sve gore navedeno zahtjevamo od gradonačelnika i gradske uprave da insistiraju na sporazumu iz 1990. godine između elektroprivrede, vodoprivrede i opštine Goražde.

Izvršenjem tog sporazuma riješio bi se problem uređenja Podhranjenskog potoka i izgradnja kolektora kao i odvodnja otpadnih i kanalizacionih voda od Vitkovića do Novog Goražda, a ne da bespotrebno zadužuje građane kod Svjetske Banke. Na kraju, Naša stranka traži da se organizuje referendum građana na kojem će moći izraziti svoj stav oko pitanja izgradnje obaloutvrda i zaštite od poplava.Također iskoristićemo ovu priliku da istaknemo javnosti da Naša stranka neće pružiti podršku dosadašnjem gradonačelniku u slučaju njegove ponovne kandidature.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.