PRIJEM ZA UČESNIKE BICIKLISTIČKOG MARATONA GORAŽDE – SREBRENICA 2016.

Hits: 692

Nako ispraćaja učesnika ”Maraton mira” načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović sa saradnicima danas je organizovao i ispraćaj za članove  Biciklističkog kluba ”Goražde” koji će kao i prethodnih godina učestvovati na biciklističkom maratonu Goražde – Srebrenica 2016. koji i ove godine organizuje Biciklistički klub ”Goražde” uz podršku Općine Goražde.
Ova aktivnost ima izrazito human i sportski karakter i sa sobom nosi jedinstvenu poruku: ”Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi” što ovaj Maraton čini jedinstvenim i ima snažnu simboliku. Sve ovo organizuje se povodom tragedije i stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je bilo i sportista, suosjećajući se sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana.
Prilikom dnašnjeg prijema načelnik Muhamed Ramović učesnicima biciklističkog maratona poželio mnogo uspjeha i sreće, te dodao – ”Ove godine osjeti se veća zainteresovanost građana, naših sportista i udruženja za obilježavanje tragedije i stradanja nedužnih civila u Srebrenici. Drago nam je da smo jučer primili predstavnike Planinarsko društvo ”Maglić” koji su već jutros u 4h otputovali prema Nezucima i idu prema Srebrenici. Javili su se da sve ide po planu što nam je jako drago, a pomogli smo koliko smo mogli logistički.
Danas smo obavili prijem za naše učesnike „Maraton mira“,  gdje će njih šest pretrčati u jednom pravcu 180 km, a to je veoma zahtjevan put,  jer znamo kuda će sve proći jer idu preko Žepe. Položiće cvijeće i u Žepi i u Srebrenici.
Zatim idu biciklisti koji će također krenuti na ovaj put, njih šesnaest. Sva udruženja i sve učesnike podržali smo koliko smo mogli. Mi ćemo u ponedjeljak gledati da zajednički položimo cvijeće i odamo počast, dakle tri ekipe koje su otišle zajedno sa delegacijom Općine Goražde. Također, danas smo poslali poruku podrške, mira, suživota i tolerancije koja će biti pročitana u sklopu Programa u Potočarima, jer nikada Srebrenicu ne smijemo zaboraviti, a moramo graditi budućnost Bosne i Hercegovine.”
Riječi zahvalnosti Općini Goražde na podršci u organizaciji biciklističkom maratonu Goražde – Srebrenica 2016. uputio je predsjednik Biciklističkog kluba ”Goražde” Adnan Efendić, te istakao – ”U organizaciji Biciklističkog kluba ”Goražde” po četvrti put se već tradicijonalno organizuje biciklistički maraton na dionici Goražde – Srebrenica. Učestvuje trinaest biciklista imamo obezbijeđenu pratnju. Start  je u 9h u nedjelju ispred Gradske dvorane. Općine kroz koje prolazimo su Novo Goražde, Rogatica, Han Pijesak, Sokolac, Vlasenica, Milići i memorijalni centar Potočari. Otprilike nekih 6 do 7 sati traje vožnja, a dolazak je između 19 i 20 sati i tamo ćemo noćiti. Imamo obezbijeđeno prenoćište kroz šatore kampovanje, a naredni dan je povratak nakon klanjanj dženaze u Memorijalnom centru. Kao što je rekao Načelnik Općine Goražde zajedno ćemo odati počast žrtvama, bićemo jedinstveni i na najbolji način ćemo predstaviti Goražde.”
Izvor – Gorazde Portal