PRIJEM ZA UČESNIKE „MARATON MIRA“

Hits: 1038

U organizaciji Atletskog kluba “Goražde”, a uz podršku Vlade BPK i Općine Goražde po prvi put održat će se „Maraton mira“ posvećen  žrtvama genocida u tzv. zaštićenoj zoni UN-a, koji će povezati nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu. Učešće u maratonu uzet će Zaim Šuman, Almir Adilović, Džanan Obuća, Damir Kanlić i Emir Hastor, članovi Atletskog kluba “Goražde”, kao i Michal Szameto, Poljak koji se već niz godina u Goraždu bavi humanitarnim radom, a oni će preći stazu dugu oko 180 kilometara.
Tim povodom načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima danas je u Maloj sali Općine organizovao prijem za učesnike pomenutog maratona kako bi im uputio riječi podrške, te im poželio mnogo uspjeha i sreće, ali i pohvalio njihove napore da doprinesu miru i obavezi sjećanja. Ovom prilikom Načelnik je predstavniku Atletskog kluba “Goražde” Zaimu Šumanu predao poruku mira i podrške građana i građanki Goražda narodu Srebrenice koja će biti pročitana u sklopu Programa u Potočarima.
Riječi zahvalnosti Općini Goražde na podršci koju je pružila pri organizaciji „Maraton mira“, prilikom današnjeg prijema uputili su učesnici maratona.
Start ”Maratona mira” planiran je sutra sa  platoa kompleksa Memorijalne šume 8372 sa Posestre kod Goražda, a tokom prolaska kroz Goražde učesnici će položiti cvijeće na spomen obilježjima poginuloj djeci i Goražde – Grad heroj svojim braniocima. Maraton se kreće stazom Goražde – Ustiprača – Rogatica – Borike – Žepa, gdje će učesnici nakon odavanja počasti poginulima stanovnicima Žepe odmoriti, a u nedjelju nastavljaju prema Srebrenici.
Dolazak u Srebrenicu tačnije u Memorijalni centar Potočari planiran je za 17:40h kada će učesnici maratona položiti cvijeće sa trakom na kojoj će simbolično pisati “Narod Goražda za narod Srebrenice”, nakon čega će predstavnik Atletskog kluba “Goražde” u sklopu Porgrama u Potočarima pročitati poruku mira i podrške građana i građanki Goražda narodu Srebrenice.
IZVOR – Gorazde Portal