PRIPADNICI BRITANSKE KRALJEVSKE KONJIČKE REGIMENTE POSJETILI GORAŽDE

Hits: 1263

U okviru višednevne posjete Bosni i Hercegovini, grupa u kojoj su 52 pripadnika kraljevske konjičke regimente (Household Cavalry Regiment) koja je sastavi dio britanske vojske, boravila je u Goraždu. Nakon što su nakratko upoznali grad, gostima iz Britanije su, u Omladinskoj ulici predstavljeni Most ispod mosta, ratna mini – elektrana i paleta sa padobranom, eksponati koji svjedoče o zbivanjima tokom opsade Goražda .
– Došli smo ovdje kako bi smo što više saznali o skorijim konfliktima u BiH i kako bi smo mogli naučiti iz njih. Za nas je to jako važno – kaže kaplar Simon Allwood.
Britanski vojnici su sa velikim interesovanjem slušali informacije o ratnim godinama u Goraždu ali i angažmanu trupa UN-a, među njima i britanskih, u mirovnoj misiji. Pripadnik kraljevske konjičke regimente Rupert Gorman o posjeti Goraždu.
– Naše impresije su da su ljudi ovoga grada preživjeli jedan traumatičan period i teška vremena. U potpunosti suosjaćemo sa njima i razumijemo teška vremena kroz koja su građani prošli. Takođe, razlog zbog kojeg smo tu je da pokušamo, sa stanovišta vojnika koji je bio dio UN trupa, shvatiti koliko je teško narodu bilo da opstane pod takvim okolnostima.
Pripadnici britanske kraljevske konjičke regimente posjetili su i spomen obilježja njihovim kolegama koji su poginuli u mirovnoj misiji na ovom području.
Izvor – Glas Goražda