PRVI SUDSKI POSTUPAK ZBOG KRŠENJA SAMOIZOLACIJE U FBiH

Hits: 823

Pred Općinskim sudom u Goraždu počeo je glavni pretres u slučaju Avde Muslimovića iz Ustikoline. Tereti ga se da je za vrijeme izolacije zbog zaraze koronavirusom, zatečen izvan kuće. Inače, ovo je prvi slučaj u Federaciji da se neko zbog kršenja izolacije našao pred sudom. Muslimović navode negira.

Zbog teškog zdravstvenog stanja prouzrokovanog zarazom koronavirusom, krajem jula  ove godine Muslimović je transportovan u izolatorij na Podhrastovima u Sarajevu.

Šestog augusta vraća se kući kao izliječen pacijent. Dan poslije, nakon bajramskih praznika, odlučio je otići na mezarje gdje su sahranjeni članovi njegove porodice.

– Sedmog augusta sam bio negativan. Otišao sam na mezarje udaljeno 200 metara od moje kuće. Nikoga nisam sreo, ugrozio, možda neko smatra da su bili ugroženi mrtvi? Nisu – kaže Muslimović.

Iz medicinske dokumentacije je jasno da je Muslimović dan prije odlaska na mezarje bio negativan na Covid-19. Ipak, optužnica je potvrđena, a Muslimović, koji živi od poljoprivrede, tvrdi da je zbog ovoga događaja danas na rubu bankrota.

– Doživio sam gotovo bankrot. Niko od mene nije smio kupiti proizvode. Niko mi nije smio prići. U dvadeset i sedam dana došle su mi samo dvije osobe. To dovoljno govori u kakvom sam jadu i belaju bio da sam došao gotovo do bankrota – dodaje on.

Danas sud nije donio odluku u ovom slučaju, jer će se na narednom pretresu, zakazanom za 25. decembar, pojaviti novi svjedoci. Iz Kantonalnog tužilaštva nisu htjeli komentarisati ovaj slučaj, jer je, kako kažu, postupak u toku.

federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.