RAK PODSJEĆA NA OBAVEZU POŠTIVANJA IZBORNE ŠUTNJE

Hits: 154

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 1. oktobra 2016. godine u 7 sati, a trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 2. oktobra, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), prenosi Anadolu Agency (AA). Podsjećaju sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će se održati 2. oktobra 2016. godine.
U poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, član 16.11 se kaže: “U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.
“Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 1. oktobra 2016. godine u 7 sati, a trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 2. oktobra”, navedeno je iz RAK-a.
Podsjećaju na član 16.10 Izbornog Zakona BiH u kojem se navodi: “U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.”
Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 30. septembra u 7 sati i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine.
AA