REAKCIJE IZ SARAJEVA NA OBILJEŽAVANJE DANA REPUBLIKE SRPSKE

Hits: 365

Današnja svečanost u RS za SDA je antiustavna, antidejtonski čin i krivično djelo. Očekuju reakciju pravosudnih institucija.

Poruke Tomislava Nikolića u ovoj stranci vide kao podgrijavanje ideje o velikosrpskoj hegemoniji.

“Nama je dobro poznato da to nije mogao realizirati Nikolić, današnji političar u penziji kada je bio i u vojnoj i u političkoj snazi da tu velikosrpsku ideju realizuje. Nikolić kada je bio predsjednik Srbije, niti će bilo ko kad moći sprovesti tu ideju u pogledu cijepanja države BiH”, izjavio je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Predsjednik DF-a kaže da današnja proslava Dana RS nije bezazlena. Smatra da će Dodik, sve dok niko iz Sarajeva ne reaguje, ići kako kaže u dalju realizaciju plana.

“Neprisustvovanje danas u Banjaluci i predsjednika Srbije i premijerke je po meni jača poruka nego što je to prisustvo Nikolića. Bez obzira na sve zvanični Beograd pokušava da se predstavi u očima zapada kao neko ko ne podržava u potpunosti sve što radi Milorad Dodik”, poručio je Željko Komšić.

U SDP-u žale što se novac u RS troši, na kako kažu besmislene proslave, dok novca za liječenje djece u inostranstvu nema. Inače poslanik ove partije u Parlamentu BiH Denis Bećirović zatražio je od rukovodstva Predstavničkog doma da na dnevni red naredne sjednica uvrsti Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida. u osvoj stranci osvrnuli su se i na govor Tomislava Nikolića.

“Tomislav Nikolić je potrošena politička roba. Koja je u svom mandatu izrekla niz gafova. On je pokazao da ne poznaje istorijske činjenice iz Prvog i Drugog svjetskog rata, i najpametnije mu je da peče rakiju, jer je tokom mandata to samo znao i da radi”, kazao je generalni sekretar stranke Irfan Čengić.

Vijeće bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće i Hrvatsko narodno vijeće ovim povodom organizovali su tribinu na temu “Istorijske činjenice o 9. januaru”.

“Ta paradržavna tvorevina nastala je na rezultatima osvaačkog agresorskog rata protiv BiH i genocida nad Bošnjacima. Tu paradržavnu tvorevinu je na kraju legalizirao Dejtonski mirovni sporazum”, poruka je Smaila Čekića, univerzitetskog profesora.

“Stradanje Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji žive u BiH. I to slaviti, to je stvarno katastrofa”, dodao je Marinko Pejić, predavač na Franevačkoj teologiji u Sarajevu.

Iz ambasade SAD u BiH su ponovili da proslava Dana RS predstavlja kršenja odluka Ustavnog suda. Zaključuju da nemaju ništa protiv toga da RS svoje praznike proslavlja ali uz uvažavanje vladavine prava.

 Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *