REPUBLIKA SRPSKA PROPADA, A DODIK SE HVALI

Hits: 258

Dug javnih preduze─ça i IRB-a je za posljednjih 10 godina ─Źak ─Źetiri puta ve─çi i popeo se na vrtoglavih milijardu i 106 miliona maraka. To je samo dio ukupnog duga Srpske od vi┼íe od 5 milijardi maraka. Uprkos tome, predsjednik Republike Srpske se pohvalio rastom bruto dru┼ítvenog proizvoda i besprijekornim javnim funkcijama. Iz opozicije pitaju za koga su radili oni koji su bili na ─Źelu tih javnih funkcija, jer za narod o─Źigledno nisu.

┬áDugovi se gomilaju, dr┼żavna kasa je prazna, a ekonomija nikad stabilnija. Tako bi se ukratko mogle svesti tvrdnje predsjednika Republike Srpske nasuprot onim iz opozicionih redova. Milorad Dodik ne odustaje od poruke da Srpska nikad nije imala bolju platformu za ekonomski razvoj.

“Niko ne ka┼że da je na┼ía ekonomija sjajna, ali je na┼ía ekonomija stabilna. Na┼ía ekonomija je rastu─ça ekonomija. U petnaest prethodnih kvartala imamo kontinuirani rast doma─çeg proizvoda ┼íto je omogu─çilo da prvi put, jo┼í u pro┼íloj godini, dostignemo doma─çi proizvod u iznosi od 10,5 milijardi, a samo prije sedam, osam godina, ja mislim 2005. da je bio 4,7 milijardi”, rekao je Dodik.

Rast BDP-a je kao kretanje pu┼ża posljednjih godina. Stigao je i do kona─Źnog cilja, a to je najmanji BDP po glavi stanovnika, poru─Źuje predsjednik NDP-a Dragan ─îavi─ç.

“Imamo malo u─Źe┼í─çe industrijske proizvodnje, a veliko u─Źe┼í─çe administracije, javne slu┼żbe koja tro┼íi mnogo novca iz BDP-a. Imamo najni┼żi BDP po glavi stanovnika u Evropi”, ka┼że ─îavi─ç.

Na Dodikove tvrdnje da se sve javne funkcije obavljaju besprijekorno, iz opozicije pitaju za koga. S obzirom na to da narod nikada lo┼íije nije ┼żivio, a da ukupan dug Republike Srpske prema┼íuje 5 milijardi maraka.

“Pozivam ga da prestane da la┼że ovaj narod. Imam osje─çaj da gdje god se Dodik pojavi u posljednje vrijeme on Republiku Srpsku osramoti. Polovinu izvornih prihoda tro┼íimo na dugove, 22.000 je manje djece u osnovnim ┼íkolama, vi┼íe od polovine sredstava tro┼íimo na plate…RS je jedna od najsiroma┼ínijih zemalja”, naglasio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

“Rast BDP-a je isklju─Źivo rezultat rasta javne potro┼ínje koja se finansira skupim kreditima koje pla─çaju svi gra─Ĺani”, smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenovi─ç i dodaje:

“Mo┼żda raste njegovo bogatstvo i bogatstvo njegovih re┼żimskih poslu┼ínika, ali nau┼ítrb gra─Ĺana Republike Srpske. On najmanje ima pravo da pri─Źa o ekonomiji i boljem standardu, a to pokazuju nepregledni redovi pred stranim ambasadama i konzulatima koji odlaze u potragu za boljim ┼żivotnim standardom”.

U PDP-u su izra─Źunali kako su ustvari javne funkcije radile. Dug javnih preduze─ça i InvesticionoÔÇôrazvojno banke je prije 10 godina bio 276 miliona maraka. Zaklju─Źno sa 2017. godinom on je porastao ─Źak 4 puta, na milijardu i 106 miliona, tvrde u PDP-u, pozivaju─çi se na zvani─Źne podatke Ministarstva finansija i dokument o stanju duga na kraju svake godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.