REPUBLIKA SRPSKA PROPADA, A DODIK SE HVALI

Dug javnih preduzeća i IRB-a je za posljednjih 10 godina čak četiri puta veći i popeo se na vrtoglavih milijardu i 106 miliona maraka. To je samo dio ukupnog duga Srpske od više od 5 milijardi maraka. Uprkos tome, predsjednik Republike Srpske se pohvalio rastom bruto društvenog proizvoda i besprijekornim javnim funkcijama. Iz opozicije pitaju za koga su radili oni koji su bili na čelu tih javnih funkcija, jer za narod očigledno nisu.

 Dugovi se gomilaju, državna kasa je prazna, a ekonomija nikad stabilnija. Tako bi se ukratko mogle svesti tvrdnje predsjednika Republike Srpske nasuprot onim iz opozicionih redova. Milorad Dodik ne odustaje od poruke da Srpska nikad nije imala bolju platformu za ekonomski razvoj.

“Niko ne kaže da je naša ekonomija sjajna, ali je naša ekonomija stabilna. Naša ekonomija je rastuća ekonomija. U petnaest prethodnih kvartala imamo kontinuirani rast domaćeg proizvoda što je omogućilo da prvi put, još u prošloj godini, dostignemo domaći proizvod u iznosi od 10,5 milijardi, a samo prije sedam, osam godina, ja mislim 2005. da je bio 4,7 milijardi”, rekao je Dodik.

Rast BDP-a je kao kretanje puža posljednjih godina. Stigao je i do konačnog cilja, a to je najmanji BDP po glavi stanovnika, poručuje predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

“Imamo malo učešće industrijske proizvodnje, a veliko učešće administracije, javne službe koja troši mnogo novca iz BDP-a. Imamo najniži BDP po glavi stanovnika u Evropi”, kaže Čavić.

Na Dodikove tvrdnje da se sve javne funkcije obavljaju besprijekorno, iz opozicije pitaju za koga. S obzirom na to da narod nikada lošije nije živio, a da ukupan dug Republike Srpske premašuje 5 milijardi maraka.

“Pozivam ga da prestane da laže ovaj narod. Imam osjećaj da gdje god se Dodik pojavi u posljednje vrijeme on Republiku Srpsku osramoti. Polovinu izvornih prihoda trošimo na dugove, 22.000 je manje djece u osnovnim školama, više od polovine sredstava trošimo na plate…RS je jedna od najsiromašnijih zemalja”, naglasio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

“Rast BDP-a je isključivo rezultat rasta javne potrošnje koja se finansira skupim kreditima koje plaćaju svi građani”, smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović i dodaje:

“Možda raste njegovo bogatstvo i bogatstvo njegovih režimskih poslušnika, ali nauštrb građana Republike Srpske. On najmanje ima pravo da priča o ekonomiji i boljem standardu, a to pokazuju nepregledni redovi pred stranim ambasadama i konzulatima koji odlaze u potragu za boljim životnim standardom”.

U PDP-u su izračunali kako su ustvari javne funkcije radile. Dug javnih preduzeća i Investiciono–razvojno banke je prije 10 godina bio 276 miliona maraka. Zaključno sa 2017. godinom on je porastao čak 4 puta, na milijardu i 106 miliona, tvrde u PDP-u, pozivajući se na zvanične podatke Ministarstva finansija i dokument o stanju duga na kraju svake godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: