RUŠENJE OBJEKATA KOJI SU OPASNOST PO SIGURNOST

Hits: 911

U ulici Kulina bana započeto je rušenje oronulog objekta zbog opasnosti po zdravlje i život ljudi. Utvrđeno je da objekat koji se nalazi u ovoj ulici nije za korištenje, te da se mora srušiti. Tako će se, prema riječima Envera Adžema, pomoćnika Načelnika ispred Službe za prostorno uređenje, stambeno – komunalne poslove i raseljena lica, u narednom periodu izvršiti rušenje objekta ne samo u ovoj ulici već i u užem jezgru našeg grada – „Ruše se zgrade koje su dotrajale, koje prijete po bezbijednost saobraćaja i ljudi. Pored nekoliko objekata za koje smo donijeli rješenje o rušenju, a postupak smo pokrenuli po službenoj dužnosti i ova zgrada je došla na red. Mi smo naložili vlasniku sprata gospodinu Obarčaninu i Općini Goražde da u roku od 90 dana  saniraju ovaj objekat u dijelu u kojem prijeti opasnosti.

Screen Shot 2016-06-07 at 10.38.19 AMPošto je istekao rok od 90 dana, a nisu pristupili sanaciji pokrenuo sam postupak prinudnog izvršenja i rušenja objekta. Objekat će biti srušen i otklonit će se bilo kakva opasnost po život i zdravlje građana. U toku je obezbjeđenje sredstava za izgradnju nove zgrade. Smatramo da će biti izgrađena još ljepša zgrada, a kao primjer uzimam zgradu Biznis centra. Nakon toga rušimo objekat u ulici Alije Hodžića gdje se nalaze 4 stana i buregdžinica u vlasništvu gospodina Bajra Turulje. Tender je u toku za izgradnju i taj objekat rušimo. Zatim, rušimo objekat koji se nalazi preko puta škole Husein ef. Đozo u toku je završetak postupka. To su zgrade koje su predstavljale opasnost za život i zdravlje ljudi. Postoje još neki objekti koji su dotrajali i oštećeni u ratu, a nalaze se u perifernim dijelovima odnosno višim zonama to uklanjamo uz pomoć mašina Civilne zaštite. Nama je cilj da se u užem urbanom području otkloni sva opasnost i da se poboljša izgled grada. Ovo je kontinuiran proces, a pratimo i druge objekte. Prvo će biti naložena sanacija, a ukoliko se ne izvrši sanacija pristupit ćemo rušenju objekta tako da će vlasnik nastojati da izgradi novi objekat. Za kuću Sulja Ćehovića naloženo je rušenje i na tom mjestu biće izgrađen veoma lijep objekat u starom bosanskom stilu kako i priliči lokalitetu Mahale. Vlasnik prizemlja objekta u ul. Kulina bana je Općina Goražde, a porodica Obarčanin je vlasnik sprata.

Ovaj objekat podliježe pod restituciju i kada smo vršili privatizaciju objekata i prostora ovaj objekat smo izuzeli i još neke poslovne prostore u gradu, jer zakon je rekao da objekti koji podliježu restituciji ne mogu se privatizovati niti prodavati. Mi ćemo nastojati do donošenja Zakona o privatizaciji da izgradimo prizemlje, a vlasnik je spreman da investira sprat. On je želio i prije 7 – 8 godina da investira međutim, Općina nije bila spremna da invesitra u prizemllje tako da još nije završen taj objekat. Općina nije bila spremna da investira jer tada je bilo govora o Zakonu o restituciji i da će se morati vraćati zato je Općina pristupila novom investiranju. Međutim, ovaj se Zakon odužio i kako koja godina prolazi sve je više ovaj objekat u oronulom stanju i prijetila je opasnost po život i zdravlje ljudi. Pravo je vrijeme da se ovaj objekat ukloni. Tražit ćemo od projektne dokumentacije da objekat bude arhitektonski, a najbolji primjer je zgrada Biznis centra gdje je napravljen bolji objekat što znači da će ovaj objekat biti tako napravljen kao i drugi objekti koji će biti u stiliu stare čaršije.“

gorazde.ba