SA OPREMOM IZ 90-TIH GODINA ZAIM ŽUGA DRUGI NA SVIJETU

Hits: 4922

Radioamater Zaim Žuga osvojio je drugo mjesto na Svjetskom takmičenju radioamatera – CQ WPX Contest, koje je 28. i 29. maja organizirala Američka asocijacija radioamatera, piše “Avaz“.
Prema preliminarnim rezultatima, čija obrada zbog broja učesnika ovaj Goraždanin titulu viceprvaka svijeta osvojio je u pojedinačnoj konkurenciji, na uređaju male snage opsega do 160 metara. – Ovo je najveće i najmasovnije takmičenje na kojem učestvuje stotine hiljada radioamatera iz cijelog svijeta. U posljednjih dvadesetak godina ovo je bilo jedno od najtežih zbog vremenskih nepogoda koje su pogodile Francusku, Njemačku i još neke zemlje Evrope.
Iako sa zasterjelom opremom i bez adekvatne podrške organizacija, Općine i Kantona, uz pomoć prijatelja uspio sam podići antenske sisteme i sa zastarjelom opremom iz 90-tih ostvariti zapažen rezultat. Prema dosadašnjim podacima na drugom sam mjestu, iza Bugarina, a slijede me Čeh, Mađar, Švajcarac, Amerikanac, Izraelac, Japanac … Iskreno vjerujem da će ovakvi rezultati i ostati, jer takmičar iza zaostaje za više od 10.000 poena – kazao nam je Žuga.
Specifičnost ovog takmičenja je u tome što radioamateri na njemu učestvuju iz zemalja u kojima žive, cilj je u određenom roku ostvariti što više veza sa što više različitih zemalja, a zbog velikog broja učesnika obrada podataka dugo traje i zvanični rezultati se čekaju mjesecima. Međutim, u slučaju Zaima Žuge ovo je još jedna potvrda da se radi o vrhunskom radioamateru, jer je 2005. godine osvojio prvo mjesto, a dva puta je bio četvrti.
– Prvenstveno se borim da se čuje za moj grad Goražde, za Bosansko-podrinjski kanton i Bosnu i Hercegovinu – ističe Žuga.
Izvor – Avaz.ba