SAMOUBISTVO U GORAŽDU: HAŠIM REDŽIĆ AKTIVIRAO RUČNU BOMBU

Hits: 4622

Štićenik Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu Hašim Redžić (89) jučer oko 12.40 sati počinio je samoubistvo aktiviranjem ručne bombe u kupatilu ove ustanove. Uposlenici su u šoku i nevjerici, jer radilo se o jednom od omiljenih stanara Doma, učesniku narodnooslobodilačkog rata, prvoborcu sa Sutjeske.

– Sinoć smo bili ovdje, na skromnoj svečanosti povodom novogodišnjih praznika, jutros mu čestitali Novu godinu, tako da nas je ovo šokiralo. Žao nam je, jer radi se o čovjeku koji je bio historija, tako da smo potreseni kao da nam je bio član porodice – kazao nam je jučer direktor Doma za stare i iznemogle osobe Safet Bajrović.

Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a BPK Goražde, a prema riječima glavnog kantonalnog tužioca Mirsada Bilajca, nema potrebe za otvaranjem istrage o ovom događaju, pa je tijelo predato u gasulhanu MIZ Goražde.

– Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku, Redžić je sačekao da ostali izađu iz kupatila, troje je bilo s njim u sobi, ušao je unutra i aktivirao bombu. Nije bilo nikakvih indicija da će počiniti takvo nešto, a kako nema sumnji da se radi o krivičnom djelu, obdukcija neće biti naložena – kaže Bilajac.

Nije poznato na koji je način nabavio eksplozivno sredstvo, ali radi se o ustanovi otvorenog tipa. Redžić je u Domu bio smješten u posljednjih nekoliko godina, a s njim smo razgovarali prije šest dana, tokom snimanja reportaže u ustanovi, u kojoj je nekoliko štićenika, među kojima je bio i on, završilo učešće u radionici izrade slika na aluminijskoj foliji.

Požalio nam se da je bio bolestan tri dana, da se plaši infarkta, a rukovodstvu ustanove zahvalio je na organizaciji ovakvih aktivnosti koje starije osobe probude iz svakodnevice. Redžić se kao dječak priključio partizanima, preživio i ofanzivu na Sutjesci, a u posljednjem ratu izbjegao je iz Rogatice, gdje je do tada živio.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.