SBB ĆE NA DANAŠNJOJ SJEDNICI PARLAMENTA FBIH PODRŽATI SMJENU SEBIJE IZETBEGOVIĆ

Hits: 2550

Ovu informaciju potvrdila je za Klix.ba zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković koja ističe da se poigravanje sa životima pacijenata na KCUS-u mora zaustavit.

Glasovima SBB-ovih parlamentaraca bit će osigurana većina za usvajanje zaključka kojim će se od Upravnog odbora UKCS tražiti da odmah smijeni kompletno rukovodstvo na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović.

Riječ o inicijativi Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH koji smatraju jučerašnja dešavanja koja se odnose na onkološke pacijente na UKCS predstavljaju vrhunac moralnog, poslovnog i etičkog posrnuća Sebije Izetbegović i SDA koja joj je, kako kažu, omogućila potpunu privatizaciju zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Ističu da će tražit da Parlament FBiH zaduži Vladu FBiH da smijeni Upravni odbor UKCS ukoliko ovaj odbor ne razriješi direktoricu Izetbegović.

“Na ovaj način vrlo jasno će se vidjeti koje politike stoje iza brige za zdravlje građana, a koje iza ličnih, nezasitih ambicija pojedinaca koji misle da čak imaju pravo direktno odlučivati o životu i smrti građana BiH”, zaključuju iz SDP-a.

Podsjećamo, pacijenti hospitalizovani na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protestovali su jučer ispred sjedišta klinike buneći se što ne rade aparati za zračenje neophodni za nastavak njihovih terapija liječenja karcinoma.

Uplašenim pacijentima, ali i javnosti koja je uznemirena ovim slučajem, iz KCUS-a su dali informacije kojima ističu da je krivica za posljednji slučaj nepopravljanja aparata na firmi Siemens, zaduženoj za servis linearnih akceleratora.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Samir Bešlija izjavio je da bi aparat trebalo da bude popravljen u narednih dva-tri dana i da će KCUS s medicinskim centrima u BiH koji pružaju ovu vrstu usluge dogovoriti tretmane svojih pacijenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.