SBB: TROŠKOVI KABINETA GRADONAČELNIKA GORAŽDA PROBIJENI 300 POSTO

Hits: 149

Gradsko vijeće Goražda usvojilo je izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu uprkos prekoračenju većem od pola miliona maraka te činjenici da su pojedine stavke u izbornoj godini premašene i za više stotina procenata. 

Budžet za 2018. godinu bio je planiran u iznosu od 9.779.500 KM, ali prihodi su iznosili 8.918.783 KM. Međutim, potrošeno je 9.453.310 KM ili za 534.526 KM više od ostvarenog.   

Vijećnici Saveza za bolju budućnost bili su suzdržani prilikom glasanja, jer smatraju da je prije usvajanja trebao biti izvršen rebalans budžeta. 

– Neki od kodova, kao što su kabinet gradonačelnika, troškovi reprezentacije i troškovi dnevnica, probijeni su i do 300 posto, dok se istovremeno planirani troškovi za rješavanje životnih problema građana, poput izgradnje deponije smeća, ne izvršavaju i prebacuju se iz budžeta u budžet. 

Iako su stalna radna tijela Vijeća, Komisija za budžet i Komisija za statutarna pitanja i propise konstatirali da je došlo do probijanja pojedinih kodova i da je tim činom došlo do kršenja Zakona o budžetima FBiH, pojedini članovi komisija su, u svojstvu vijećnika, podržali ovakav izvještaj. S obzirom na to da već nekoliko mjeseci nema direktnih prijenosa zasjedanja, na ovaj način želimo obavijestiti javnost o načinu trošenja javnog novca, jer građani to imaju pravo znati – navode iz Kluba vijećnika SBB-a.

Protiv ovakvog izvještaja bila je i vijećnica Naše stranke, vijećnica iz LS bila je suzdržana, a izvještaj je usvojen glasovima SDA, SBiH, SDP-a i DF-a.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.