SDA i NiP ZAJEDNO U GRADSKOM VIJEĆU GORAŽDA, DANAS PRVI ISPIT NOVE KOALICIJE

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Goražda na kojoj će biti izabrano rukovodstvo vijeća. Nezvanično, za predsjedavajućeg gradskog vijeća bit će izabran Bajro Obuća (SDA) kojeg bi trebali podržati vijećnici SDA, SDP-a, NiP-a, SBB-a i SBIH.Upravo bi ove stranke koje zajedno imaju 13 vijećnika, trebale činiti buduću koaliciju u gradskom vijeću Goražde, a vrlo je izvjesno da će im se pridružiti i vijećnici drugih stranaka.

U stranci Narod i pravda Goražde tvrde kako još uvijek ne postoji nikakva zvanična koalicija, ali ne isključuju mogućnost koaliranja sa SDA.

“Ne postoji nikakva zvanična koalicija. Mi jesmo razgovarali sa većinom političkih subjekata i generalni stav velikog broja vijećnika koji su izabrani u gradsko vijeće jeste da će podržati rad gradonačelnika Ernesta Imamovića. Narod i pravda će javno ponuditi principe djelovanja koji će se na kraju iskristalisati u saradnju sa vijećnicima bez obzira na političku stranku iz koje dolazi“, izjavio je Nezim Alagić, iz NiP-a u Goraždu.

Dodaje da će Narod i pravda Goražde nakon konstituirajuće sjednice vijeća javno objaviti principe djelovanja, nakon čega će se pristupiti i zvaničnim pregovorima koji su otvoreni za sve političke opcije. Alagić je negirao da je u ovom trenutku potpisan bilo kakav sporazum o koaliranju.

Nakon konstituirajuće sjednice na kojoj će biti izabran predsjedavajući gradskog vijeća, bit će održana i vanredna sjednica na kojoj bi trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju.

U Gradskom vijeću Goražde NBL je osvojio šest mandata, SDA pet, SDP, Narod i pravda, SBB, DF, A-SDA i Stranka za BiH po dva, dok su BH Demokrati i BNS osvojili po jedan mandat. Gradsko vijeće Goražda čini 25 vijećnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: