SDA IZMEĐU POLITIČKE TRGOVINE I RJEŠENJA ZA FBIH: HOĆE LI BITI PODRŽAN ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA?

Hits: 204

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u utorak će se vanredno izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji bi praktično proveo presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i spriječio mostarizaciju cijele Federacije BiH. Usvajanje rješenja zavisi od SDA-ovih zastupnika.

Među opozicionim zastupnicima u Federalnom parlamentu ovih dana se učestalo prežvakava izjava predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare, koja je na jednoj od prethodnih sjednica kazala da je HDZ u toku stranačkih konsultacija napravio dogovor sa SDA.

Prema tom dogovoru bi HDZ podržao budžet Federacije BiH, što je i učinjeno, a zauzvrat bi trebalo da SDA obori Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su u proceduru uputili DF i SDP.

Šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić kazao je za Klix.ba da ga je ta izjava zaprepastila, a da je riječ o jednoj surovoj političkoj trgovini zarad održavanja na vlasti.

“Oni su sa ovom izjavom obesmislili Parlament. Postavlja se pitanje kakva je uloga Parlamenta ako se ‘dealovi’ postižu na sastancima predstavnika političkih stranaka. Zastupnici su se potpuno obesmislili”, kazao nam je Đonlagić.

Sve zavisi od SDA

Đonlagić je napomenuo da će u utorak, 23. januara, biti jasno da li je zaista na sceni politička trgovina, odnosno da li je SDA nakon nakon 3,5 godine ucjena i savijanja kičme još uvijek podložna utjecaju HDZ-a.

“Ovaj zakon nije ni na čiju štetu. On jednostavno obavezuje Parlament Federacije BiH, po Izbornom zakonu BiH, da donese jedan ovakav zakon u Parlamenta FBiH. To je naša dužnost”, kategoričan je Đonlagić.

S druge strane, SDA-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Esad Bašagić kazao je za Klix.ba da je dobio poziv za sjednicu koja treba u utorak da se održi i da će se on pojaviti na sjednici.

“Ja sam dobio poziv za tu sjednicu i ja mogu govoriti u svoje ime da ću se pojaviti. Nismo imali nikakav kontakt sa šefom Kluba SDA u vezi te sjednice”, kazao nam je Bašagić u kratkoj telefonskoj izjavi.

Šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić je podsjetio da su ranije obavili formalne konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka, uključujući i predstavnike SDA.

“Na tom sastanku su bili Ismet Osmanović i Šefik Džaferović, koji su afirmativno govorili o našem Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Rekli su da podržavaju prijedlog, odnosno da nemaju nikakvih razloga da ga ne podrže”, kazao je Đonlagić za Klix.ba.

Napomenuo je da je to zakonsko rješenje važno zato što u svojim principima prvodi presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Prijedlog je u potpunosti u skladu sa Ustavom FBiH, a kaže da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik iz reda konstitutivnih naroda – ako ima izabran jedan takav zastupnik. Ovom formulacijom mi prvodimo presudu Ustavnog suda i u konačnici sprječavamo mogućnost mostarizacije cijele Federacije BiH nakon izbora u smislu da neko krene u blokadu ukoliko se HDZ-u ne svide rezultati”, istakao je Đonlagić.

Ucjena ili trgovina?

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista, odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost raspuštanja Federalnog parlamenta, kazao kako će svoje ovlasti iskoristiti “ako procijeni da je to potrebno”.

Čavara je na ovaj način, prema mišljenju opozicionih zastupnika, ucijenio SDA da bi usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH dovelo do raspuštanja oba doma Parlamenta FBiH.

“U Ustavu jasno piše da predsjednik FBiH raspušta oba doma Parlamenta FBiH kada oni ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine. Ja ne vidim što se promijenilo u ovome trenutku jer i dalje stoji da budžet nije donesen prije početka ove budžetske godine. Zato ponavljam, ako se nastave stvarati napetosti, donositi štetne odluke…, onda je manja šteta raspustiti Parlament. Pozicija predsjednika FBiH je vrlo jasna i ja ću iskoristiti svoje ovlasti ako procijenim da je to potrebno”, kazao je Čavara, ucijenivši na taj način zastupnike iz SDA.

Živjela procedura
Šef Kluba DF u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić je podsjetio da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH duže od dva mjeseca u proceduri, odnosno da su svi rokovi istekli po kojima je predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić imao obavezu da zakaže sjednicu.

“Predsjedavajući nema pravo da filtrira zahtjeve, da sebi uzima za pravo da li nešto želi da stavi na dnevni red ili ne. Nakon što su svi rokovi istekli i kad smo evidentno vidjeli da Mušić ne želi zakazati sjednicu, mi smo posegnuli za posljednjom poslovničkom mogućnošću da potipisima zastupnika ode poziv za sjednicu. Mi smo to učinili, potpisali smo taj poziv. Taj poziv je putem službenih e-mail adresa i putem pisarnice otišao prema zastupnicima”, kategoričan je Đonlagić.

Dodao je da je predsjedavajući sada dužan voditu sjednicu, a da je njima poslovnik dao mogućnost samo da dostave poziv.

“Mi smo iskoristili to pravo u smislu ko poziva na sjednicu, odnosno ko saziva. Sve drugo poslovnički ostaje isto u smislu vođenja sjednice i ona ima status vanredne sjednice i ovaj zakon ima status hitnog postupka”, zaključio je Dženan Đonlagić.

Dan poslije sutrašnje sjednice, tačnije 24. januara, zakazana je 26. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a na dnevnom redu naći će se Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH – skraćeni postupak, Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.