SDA U KANTONU SARAJEVO SE OSIPA, ZA KONAKOVIĆEM OSIM ZASTUPNIKA IDU I VIJEĆNICI

Hits: 2235

Unutar Kantonalnog odbora SDA Sarajevo situacija je dostigla tačku ključanja, a predsjednik Asim Sarajlić se ne oglašava. Ne odgovara ni na telefonske pozive, ni na SMS-ove, a ne šalje ni saopštenje za javnost. Nije „običan član“ podnio ostavku i ne izlazi „običan član“ iz stranke, već kantonalni premijer što daje dodatnu težinu cijelom slučaju.

Sarjlić je šutio i kada mu je prošle sedmice aktuelni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio dopis u kojem ga obavještava da podnosi ostavke na sve stranačke funkcije. Šuti i pored toga što je i nekolicina zastupnika SDA u Skupštini KS najavila da istupa iz Kluba, a to isto od danas su počeli činiti i vijećnici SDA u općinskim vijećima.

U Centru ih je čak pet najavilo napuštanje Kluba vijećnika SDA, ali i stranke. U Novom Gradu , na Ilidži jedan…

Svakog dana pojavljuju se novi detalji u ovom, očigledno dobro osmišljenom političkom projektu sa ciljem pravljenja „nezavisne SDA liste“, a ne kako je to aktuelni premijer pokušao predstaviti kao „borbu protiv kriminala i korupcije“.

Kao što smo već pisali, Konaković je obavio razgovor sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kojeg je obavijestio o razlozima ostavke, ali i najavio napuštanje SDA što bi zvanično trebao obznaniti na sutrašnjoj pres konferenciji koju planira sazvati.

Izetbegović je to indirektno potvrdio u intervjuu koji je dao za Slobodnu Bosnu.

-Konaković je napustio sve funkcije u SDA, ali za sada ne i članstvo u SDA. Nadam se da neće krenuti stopama mnogih koji su bili umislili da SDA ovisi o njima, a ne obratno, rekao je predsjednik SDA.

Međutim, Konaković je izgleda odlučan u svojoj namjeri, da napravi “nezavisnu SDA listu”.

Osim zastupnika u Skupštini Kantona Sarajeva Amara Dovadžije, Kemala Ademovića, Mirze Čelika, Elvedina Okerića (Muhamed Kozadra i Amor Mašović još uvijek nisu definitivno se izjasnili), Konakoviću će se pridružiti i vijećnici iz općinskih vijeća u Sarajevskom kantonu.

Posljednjih je dana javno demonstrirao, prvo kafama, a onda i pojavljivanjem na skupu, da će njegova “nezavisna SDA lista” biti u bloku sa A-SDA I Nezavisnim blokom Senada Šepića.

Ukoliko SDA ne zatraži njegovu ostavku na mjesto premijera, nakon što istupi iz stranke, bit će onda jasno da konce iz pozadine u ovom Konakovićevom političkom projektu vuku ljudi iz vrha SDA. Tada ćemo saznati i zašto šuti Asim Sarajlić. Ili se boji nekoga ili nečeg ili je i on sam dio ove priče.

index.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *