SINDIKAT SREDNJEG OBRAZOVANJA BPK PRIPREMA GENERALNI ŠTRAJK!

Hits: 18

Kantonalni odbor sindikata srednjeg obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde donio je odluku o prekidu štrajka upozorenja, ali su istovremeno pokrenute aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka.

Kako ističu u sindikatu, razlog je što Instrukciju o platnim razredima i koeficijentima Vlada BPK Goražde na posljednjoj sjednici nije usvojila, već ju je vratila na doradu.

“Vlada je razmatrala, ali nije usvojila Instrukciju za uposlene u srednjem obrazovanju, iako su svi rokovi nakon potpisivanja kolektivnog ugovora davno istekli. Instrukcija je vraćena na doradu ministarstvu finansija, a o njoj treba da se očituje i Ekonomsko-socijalno vijeće. Sindikat je donio odluku o prekidu štrajka upozorenja koji je trajao od 2. oktobra i ukoliko Vlada uskoro ne usvoji Instrukciju, generalni štrajk je vrlo izvjestan”, upozorio je Eldin Isanović, predsjendik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

Žuga: Sredstva spremna, čeka se stav Ekonomsko-socijalnog vijeća

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga saglasan je sa sindikatom da je krajnje vrijeme da Vlada usvoji Instrukciju, ali ne podržava štrajk, apelujući na sindikat da se dijalog nastavi.

“Već peti put kao resorni ministar predlažem usvajanje instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju usaglašene između pregovaračkih timova. One ne znače neko povećanje već usklađivanje sa školskom spremom, za što je potrebno na godišnjem nivou obezbijediti oko 300.000 BAM za 400 uposlenika, što je minimum u odnosu na druge kantone”, istakao je Žuga.

Dodaje da je na prijedlog premijera BPK Goražde na posljednjoj sjednici Vlade zatražen stav Ekonomsko-socijalnog vijeća te na koji način će se obezbijediti sredstva i kada će početi primjena.

“Sredstva su obezbijeđena u okviru kodova postojećeg budžeta, a primjena bi trebalo da počne od 1. januara 2019. godine. Stav ESV-a očekujemo u roku od sedam dana. Time su stvoreni svi uslovi za usvajanje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima. Nadam se da će kolege ministri shvatiti ozbiljnost situacije i konačno se izjasniti na prvoj sjednici Vlade kako ne bi došlo do generalnog štrajka prosvjetnih radnika, što je najgori mogući scenarij”, kazao je resorni ministar.

fena.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *