SJEDNICA NAKON VIŠE OD SEDAM MJESECI NERADA I UCJENA UNUTAR VEĆINE

Hits: 722

Blizu sedam mjeseci pauze u zasjedanjima vladajućoj većini nije bilo dovoljno da pripremi dnevni red, pa je njegovo usaglašavanje u Skupštini BPK trajalo do popodnevnih sati. Prvobitno predloženih 35 tačaka dodatno je prošireno, uprkos primjedbama pojedinih poslanika da tako obimne materijale nisu u stanju ni pročitati.

  • Neodržavanje sjednica više od pola godine najbolje govori o funkcioniranju vlasti i odgovornosti parlamentarne većine u BPK Goražde. Vrijeme će pokazati koje će biti posljedice nebrige aktuelne vlasti za ovaj kanton. Vjerujem da građani to prepoznaju i da neće dati nove prilike istim vlastodršcima – kazao je Sanel Mušović, poslanik SBB-a u Skupštini BPK Goražde.

Posljednju sjednicu Skupština BPK Goražde održala je 31. januara, a onda su uslijedile svađe unutar vladajuće većine, koju predvodi SDA.

– Došlo je do netrpeljivosti u koalicionim odnosima. Znate da je SDA, kao glavni akter u vlasti, imala problema i oni nikada nisu splasnuli. Podijelili su se u 3-4 ešalona, na skupštinama se ujedine. To se odrazilo na koaliciju – pojasnio je Rasim Mujagić iz Novog pokreta.

Predsjednik Kluba poslanika SDA Adis Agović prihvata kritike opozicije zbog neodržavanja sjednica Skupštine BPK.

– Problem je u radu kolegija. SDA je sve vrijeme insistirala da se sjednice održavaju, ali u koaliciji nije bilo sluha – kaže Agović.

Edita Velić iz Demokratske fronte tvrdi da je Vlada BPK postala biro za zapošljavanje i privatna firma za finansiranje predizborne kampanje.

  • Između članova Vlade i koalicione većine radi se zavrtanje ruku u vezi odluka o zapošljavanjima i finansijama. Ovo su štetočine za BPK. Vidi se to i po tačkama dnevnog reda, gdje javno priznanje BPK treba dobiti i član s liste SDA Adnan Efendić (direktor stambenog fonda KS i kandidat SDA za Predstavnički dom PFBiH, op. a.) ili se pojedini direktori i upravni odbori trebaju smijeniti, a postaviti „svoji ljudi“ – ističe Velić.

Nerad proteklih mjeseci predstavlja i kršenje Poslovnika o radu Skupštine, koji nalaže najmanju jednu sjednicu mjesečno.

– Sve je to vladajuća većina prekršila. Ovdje ustvari ne postoji većina. Ovdje Vlada BPK održava sjednice, a 7 mjeseci nema podršku Skupštine. Mi danas imamo oko 50 predloženih tačaka danas. To je predizborna kampanja i pokušaj da se dodvore biračima, da se usvoje neka rješenja da bi se prikupio neki poen – kaže Suad Došlo iz SDP-a.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.