SKUPŠTINA BPK-a USVOJILA BUDŽET ZA OVU GODINU!

Hits: 226

Ni godišnja sjednica Skupštine BPK-Goražde, na kojoj se raspravljalo u budžetu za ovu godinu, nije prošla bez političkih trzavica. Opozicija je negodovala zbog, kako su naveli, kršenja Poslovnika o radu na način da nije dozvoljena rasprava o predloženom dnevnom redu, a zabilježen je i nesvakidašnji slučaj u kojem je smijenjena dopredsjedavajuća Skupštine nastavila sjediti na mjestu predviđenom za skupštinsko rukovodstvo. Međutim, nakon početnih međusobnih optuživanja, sjednica je ušla u mirniju fazu i rezultirala je usvajanjem budžeta za ovu godinu.

Godišnjom sjednicom kantonalnog parlamenta predsjedavala je Aida Sirbubalo iz DF-a, čije imenovanje za predsjedavajuću, opozicija ne priznaje. Među njima je i njena stranačka kolegica Edita Velić, koja je, iako smijenjena, ipak sjedila na poziciji predviđenoj za rukovodstvo Skupštine. Početak je bio konfuzan, uz međusobne optuzbe o kršenju Poslovnika i Ustava, a najviše negodovanja bilo je kod odluke da se ne raspravlja o dnevnom redu.

Skupština BPK-a usvojila budžet za ovu godinu

A između pauza optužbe o smjenama, imenovanjima, navodnim nelegalnim sjednicama i tako redom. Ipak, rasprava o dnevnom redu se vodila, a prva tačka nakon potvdjivanja,  bio je  Budzet kantona za 2021. godinu. Planiran je u iznosu oko 40 miliona maraka uz ozbiljno upozorenje ministra finansija Esada Kanlića (NBL) da je njegova realizacija vrlo upitna: „Mi imamo smanjenje punjenja u januaru za čak 16 posto i vrlo teško ćemo dostići planirane prihode u ovom budžetu“.

Ipak, amandmana nije nedostajalo. Tražena su povećanja za pomoć povratnicima u iznosu 50 hiljada, ali i za značajne infratsrukturne projekte.

Zastupnik SBB-a Muradif Kanlić tražio je da se pomogne održivom povratku, za razvoj poljoprivrede i zapošljavanje.

LS-ov Rasim Mujagić tražio je dodatnih 300 hiljada maraka za završetak puta prema Ilovači u dužini 800 metara.

Vlada je neke od amandmana prihvatila, uglavnom one koji su došli iz vladajuće većine, tako da je budžet usvojen u nešto malo većem iznosu od planiranog. S obzirom na složenu političku situaciju, usvajanje budžeta predstavlja veliki korak naprijed i bar djelimično relaksiranje političkih odnosa na području BPK-Goražde. 

federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.