SPISAK MINISTARSTVA ZA PITANJA BORACA FBiH: KOJE BORAČKE ZADRUGE SU DOBILE 720.000 KM

Hits: 639

Iz budžeta Federacije BiH za projekt zapošljavanja boračkih kategorija putem boračkih zadruga u prošloj godini pojedincima i vlasnicima zadruga isplaćeno je 720.000 KM, piše Avaz, na osnovu uvida u dokumentaciju ove federalne institucije.

Za zapošljavanje

Ukupno je za ovu svrhu bio namijenjen milion maraka, ali javnosti nije poznato šta je sa preostalih 280.000 KM. Radi se o budžetskim sredstvima koje Vlada FBiH putem zadruga ili pojedinačno izdvaja za rješavanje pitanja zapošljavanja demobilisanih boraca. Član komisije koja je predlagala raspodjelu ovih sredstva i obavljala provjere je i Šerif Patković, poratni biznismen i ovisnik o državnim jaslama i saradnik boračkog ministra Salke Bukvarevića (SDA).

Tako su 22 boračke zadruge i 25 pojedinaca, prema dokumentaciji koju posjeduje „Avaz“, dobili budžetski novac u svrhu zapošljavanja boraca. Na spisku s najvećim iznosom je zadruga „Kalem“ iz Zenice sa 49.000 KM, a slijede „Eco-Food“ iz Mostara s dobivenih 45.000 KM, zadruga „Prva boračka – Plodovi Bosne“ iz Sarajeva dobila je 40.000 KM, kao i zadruga „BiHart“ s Ilidže.

Kome najmanje

Po 30.000 maraka dobile su zadruge „Korak naprijed“ iz Vogošće i „Herceg Natur“ s Ilidže. Zadruge „Kreševo“, „Naprijed“ i „Borci za povratak“ dobile su po 25.000 KM, a po 20.000 zadruge „Krajina produkt“, „Poljopromet“.

Na spisku su se našle i zadruge „7. avgust“ iz Velike Kladuše s dobivenih 18.000 KM, „Keno“ iz Čapljine sa 15.000 KM i „Kamenica“ sa 10.000 KM. Najmanje novca, 3.000 KM, dobila je zadruga „Borci 21. april“ iz Tuzle.

Upozorenje revizora 

Federalni revizori su ukazali na činjenicu da za 2016. godinu raspodjela sredstava za zapošljavanje boračkih kategorija putem boračkih zadruga nije izvršena na osnovu kriterija koji su jasni i mjerljivi.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.