SPISAK ZASTUPNIKA U FBiH KOJI NISU PODRŽALI ZAKON I LIJEČENJU NEPLODNOSTI

Hits: 2424

Prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom koji je SDP BiH uputio u parlamentarnu proceduru jučer nije dobio podršku zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da bi uopće bio stavljen na dnevni red.
Protiv Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom glasali su zastupnici HDZ BiH. Neki od zastupnika SDA i SBB-a podržali su ovakav zakon, dok su neki od njih bili suzdržani. A, suzdržan praktično znači glasati protiv.
Da je Zakon usvojen, olakšao bi mnogim bračnim parovima u FBiH da dobiju potomstvo.

(Kliknite na spisak)

Ovaj zakon predviđao je dva besplatna pokušaja potpomognute oplodnje za bračne parove koji ne mogu dobiti potomstvo prirodnim putem.
Procjene su da 15 posto stanovništva u BiH pati od neplodnosti. Neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena. Podaci govore da 40 žena pati od neplodnosti, isto toliko ima i muškaraca, dok u 15-20 posto slučajeva to je zajednički ili neobjašnjiv problem.
Patria objavljuje spisak zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz kojeg se može vidjeti ko je od njih podržao prijedlog ovakvog zakona, ko je bio protiv a ko suzdržan za stavljanje zakona na dnevni red.
Izvor – Nap.ba, Gorazde Portal

 

%d bloggers like this: