SVE PRIMJEDBE I SUGESTIJE NA NACRT STRATEGIJE RAZVOJA BPK GORAŽDE MOGU SE DATI DO 3. DECEMBRA

Hits: 217

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji sa Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji se implementira u saradnji sa Vladom Švicarske, uspješno provodi aktivnosti kada je u pitanju izrada jednog od najznačajnijih dokumenata našeg kantona, a to je Strategija razvoja BPK Goražde za period 2021-2027.godina.

Nosilac aktivnosti izrade Strategije razvoja je Vlada, a učesnici u procesu izrade su ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, općina i Grad te Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem. Nacrt Strategije objavljen  na službenoj stranici Vlade BPK Goražde, na koji se mogu davati komentari, primjedbe i sugestije do 03. decembra 2020.godine, usklađen je sa Strategijom FBiH za isti period.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ova Strategija je dosta realnije postavljena u smislu finansijskog okvira i prioriteta uz strateške ciljeve i strateške projekte, u odnosu na trenutnu Strategiju razvoja koja je u zadnjoj godini implementacije. Nakon ostavljenog roka za davanje komentara, primjedbi i sugestija, prijedlog Strategije razvoja BPK Goražde za period 2021-2027.godine bit će upućen u skupštinsku proceduru.

„Namjera nam je da ova Strategija bude realna i provodiva te da zajednički u ovom periodu od sedam godina ovaj prostor učinimo mjestom ugodnog življenja. Provođenjem ciljeva iz Strategije BPK Goražde stvorit će se pretpostavke za veći razvoj i razvijenost u smislu izvozne orjentiranosti kao i iskorištenost prirodnih potencijala, prvenstveno rijeke Drine,  na način kako to građani našeg kantona žele. Stoga jako je bitno da na tome insistiramo, a ono na čemu Vlada BPK Goražde od samog imenovanja insistira jeste transparentnost, tako da i ovaj put traži od građana BPK Goražde da se aktivno uključe i daju doprinos izradi ovog značajnog dokumenta, kao i izradi svih strateških dokumenata koji se tiču našeg kantona“-ovom prilikom o nacrtu Strategije razvoja BPK goražde za period 2021-2027.godina kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Pored implementacije strateških ciljeva, koji bi u konačnici mogli dovesti BPK Goražde u centar Regije sa snažnom izvoznom privredom kao izazov koji se postavlja ispred kantona jeste i pitanje saniranja negativnih posljedica uzrokovaih pandemijom virusa COVID-19.

Vlada BPK Goražde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.