“SVE ŠTO SE DEŠAVALO SA ONKOLOŠKIM PACIJENTIMA U KCUS-u VRHUNAC JE POSLOVNOG I ETIČKOG POSRNUĆA SEBIJE IZETBEGOVIĆ”

Hits: 2771

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros se odvijala prava drama. Naime, zbog čudnih ideja i mjera štednje menadžmenta KCUS-a, navodno nijedan od tri aparata za zračenje ne radi, prenosi Dnevni Avaz.

 

Zbog toga je za gotovo 150 pacijenata napisano otpusno pismo što su oni odbili te su izašli ispred Klinike na proteste tražeći pravo na normalno liječenje. Sve je okončano tako što su ih zaštitari utjerali u Kliniku, a doktori obećali da će riješiti probleme.Danas se saopćenjem za javnost obratio i menadžment KCUS-a, a u saopćenju piše:

“KCUS je od februara 2016.godine uplatio 922.176 KM firmi SIEMENS  za razne popravke i održavanje aparata. Prije nekoliko dana avansno je uplaćeno 64.000 KM. U dva navrata smo firmi SIEMENS  platili rad ali su oni uradili pogrešnu defektažu pa su nakon kupovine i dostavljanja potrebnog dijela aparata samo konstatovali da „ nije problem u tome“. Nažalost pacijenti su čekali.

Aparati za zračenje su stari (jedan je iz 2004. godine a drugi iz 2012. godine) a dnevni protok pacijenata je 100. Zašto aparati u ranijim godinama nisu zanavljani, servisirani i kupovani prema objektivnim potrebama i broju pacijenata, pitanje je na koje i Menadžment KCUS traži odgovor”, stoji u saopćenju menadžmenta Kliničkog centra.

Danas su se povodom ovoga oglasili i iz SPD-a, a u saopćenju stoji sljedeće:

“Današnja dešavanja na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS) potvrdila su kako je jedina politika menadžmenta ove zdravstvene ustanove, na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović, isključivo ostvarivanje ušteda, čak i po cijenu ljudskih života.

Zastupnici SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo su u više navrata upućivali različite inicijative kako bi se otvorila odgovorna javna rasprava u nadležnim institucijama i tražilo rješenje za probleme u sektoru zdravstva.

Nikada niti jedna inicijativa nije ozbiljno ni razmotrena, a kamoli da se o tome otvorila bilo kakva ozbiljna rasprava. Umjesto toga nastavilo se nevjerovatno poigravanje sa sudbinom teško oboljelih građana.

Sve što se danas desilo sa onkološkim pacijentima na UKCS vrhunac je moralnog, poslovnog i etičkog posrnuća Sebije Izetbegović i SDA koja joj je omogućila potpunu privatizaciju zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Zbog svega navedenog SDP BiH će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložiti usvajanje zaključka kojim će se od Upravnog odbora UKCS tražiti da odmah smijeni kompletno rukovodstvo na čelu sa direktoricom koja je svojim djelovanjem ugrozila veliki broj života pacijenata UKCS i uskratila brojne vidove medicinske pomoći.

Također, tražit ćemo da Parlament FBiH zaduži Vladu FBiH da smijeni Upravni odbor UKCS ukoliko ovaj odbor ne razriješi direktoricu Izetbegović.

Na ovaj način vrlo jasno će se vidjeti koje politike stoje iza brige za zdravlje građana, a koje iza ličnih, nezasitih ambicija pojedinaca koji misle da čak imaju pravo direktno odlučivati o životu i smrti građana BiH”, stoji u saopćenju SDP-a.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: