SVEČANO OTVARANJE JAVNE KUHINJE, MOŽEMO LI NIŽE PASTI

Hits: 1268

U Lukavcu je jučer otvorena prva dječija javna kuhinja u kojoj će se dnevno dijeliti 100 besplatnih obroka za djecu predškolskog i školskog uzrasta koja su u stanju socijalne potrebe. Radi se o projektu Udruženja altruista „Ruke prijateljstva“.

“Svečanoj” ceremoniji, kako su je najavili oni koji su je otvorili, prisustvovao je i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Zoran Jovanović, koji je kazao da se njegovo ministarstvo uključilo u projekat na preporuku ministra za boračka pitanja Fahrudina Skopljaka.

– Od prvog dana otkako se ova ideja rodila, na preporuku našeg ministra za boračka pitanja, Fahrudina Skopljaka, i ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK se uključilo da pomognemo da ovo humano djelo doživi svoj početak. Danas sam posebno zadovoljan što je počela sa radom prva dječija javna kuhinja u Lukavcu i Tuzlanskom kantonu. Drago mi je da su ovi ljudi, u ovako teškoj situaciji, našli snage i imaju želju i volju da ovo naprave i pomognu djeci. U narednom periodu imat ćemo projekte kroz koje će oni moći jedan dio svojih finansijskih obaveza zatvoriti – rekao je ministar Jovanović.

Otvaranje javne kuhinje uz prisustvo velikog broja “zvanica” najbolje pokazuje u kakvom se stanju nalazi naše društvo. Upriličiti svečano otvaranje za javnu kuhinju kao da se radi u najmanju ruku o otvaranju 100 kilometara autoputa ili fabrike koja će uposliti toliko ljudi predstavlja sramotu, a nikako razlog za proslavu.

Ako u jednom malom Lukavcu postoji potreba za otvaranje javne kuhinje za 100 djece u stanju socijalne potrebe, možemo tek zamisliti kakva je sutuacija u cijeloj državi i koliko je djece u takvom stanju potrebe.

Političke elite u ovoj zemlji dovele su društvo u stanje da se otvaranje javne kuhinje smatra uspjehom, a svečano je puštaju u rad oni koji su nas doveli u takvo stanje.

Dok je pored kontejnera i u javnim kuhinjama sve više ljudi, priče o nacionalnoj ugroženosti sve su češće, jer mora se ljudima na neki način skrenuti pažnja sa stvarnog stanja u društvu.

Sliku današnjeg stanja u društvu možda je najbolje u jednom pitanju opisao sociolog Esad Bajtal: „Nacionalisti, kako ste dozvolili da vam nacije budu gladne?“

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *