SVEČANOST U GORAŽDU POVODOM DANA OSLOBOĐENJA GRADA: ŠTIT KANTONA URUČEN MEMSURU ĆUROVIĆU – ROKI

U BPK Goražde danas su obilježili 29. godišnjicu oslobođenja ovog grada, a uz to 18. septembar je datum koji se slavi kao dan grada i BPK Goražda.

Položeno je cvijeće na spomen obilježja i šehidska mezarja u čast poginulim pripadnicma Armije RBIH. Goražde je prvi put oslobođeno 18. septembra 1992. godine kada su okončanjem operacija “Krug” i “Drina” pripadnici Armije RBiH postigli najveći uspjeh u prvoj godini rata oslobodivši veliki dio teritorije grada pod opsadom.

Bio je to najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, kada je oslobođeno više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Goražde je tada nazvano “Gradom heroja”. U akcijama “Krug” i “Drina” živote su izgubila 64 borca.

Učesnici svečane akademije upriličene ovim povodom podsjetili su na značaj događaja u prošlosti u kojima je izdejstvovana jedna od najsjajnijih pobjeda u odbrani BIH, a predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde kantona i grada posebnu zahvalnost uputili su braniocima ovog područja, porodicama šehida čiji su sinovi i očevi položili živote za slobodu ovih prostora, te njihova hrabrost snaga entuzijazam trebaju biti putokaz mlađim generacijama.

Na akademiji su uručena brojna priznanja, između ostalih priznanje počasnog građanina BPK Goražde uručeno je Nijazu Hastoru, osnivaču i vlasniku kompanije Prevent. Priznanje je preuzeo Vedin Klovo, jedan od najboljih stipendista Fondacije Hastor.

Štit Kantona, priznanje za doprinos odbrani Goražda od agresije uručeno je Mensuru Ćuroviću-Roki, pripadniku 43. Drinske udarne brigade, borcu i vrhunskom sportisti. Priznanje mu je uručio Abduselam Sijerčič-Pelam ratni komandant, dok je Plaketa kantona posthumno dodjeljena Jusufu Hubjeru, bivšem direktoru Ginexa, koji je ovu kompaniju podigao iz pepela, a preuzela je njegova kćerka Elma Hubjer.

Priznanje Povelja humanosti grada Goražda dodjeljeno je Mersihi Pecikoza, medicinskoj sestri Kantonalne bolnice Goražde i predsjednici Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljena “Biser” Goražde, za nesebičan rad i humanost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: