TJENTIŠTE POVEZALO OSNOVCE IZ DVA ENTITETA

Hits: 3074

U Nacionalnom parku “Sutjeska” danas je završen ljetni kamp u kojem je učestvovalo 180 učenika i nastavnika iz šest osnovnih škola iz opština Foča, Goražde i Foča/Ustikolina u Federaciji BiH. Osnovci iz dva entiteta pet dana su se družili u prelijepom prirodnim ambijentu, učeći ples, glumu, bavljenje fotografijom, plivanje, vožnju kajaka.

Screen Shot 2016-08-10 at 4.20.45 PM

Djecu su posebno oduševili izlet na Dragoš sedlo, sa kojeg se pruža pogled na prašumu Perućicu, te izleti na Prijevor podno planine Maglić i na jezero Donje bare na Zelengori, a organizovane su i ekološke radionice i okrugli sto na kojem se razgovaralo o međuetničkom povjerenju i zajedničkom životu u BiH. Omladinski edukativni ljetni kamp pod nazivom „Sutjeska- dajmo šasnu budućnosti“ većim dijelom finansirala je Ambasada SAD-a u BiH uz sufinansiranje Nacionalnog parka “Sutjeska”.
Direktor ove javne ustanove Dejan Pavlović nada se da će kamp prerasti u tradiciju.
“Svi imaju samo riječi hvale. Ovih pet dana, svi naši smještajni kapaciteti su bili puni”, rekao je Pavlović. Direktor Osnovne škole “Veselin Masleša” iz Foče Vladimir Ivanović ističe da su djeca prezadovoljna boravkom na Tjentištu.
“ U kampu su učestvovala uglavnom djeca iz ruralnih područja, od kojih većina nikad nije bila odvojena od kuće. Družili su se sa vršnjacima iz Ustikoline i Goražda, išli su na izlete, imali su dosta sportskih aktivnosti i svi su oduševljeni”, rekao je Ivanović.
Pedagog u Osnovnoj školi “Ustikolina” Alema Bajrović kaže da je najvažnije da su djeca zadovoljna.

Screen Shot 2016-08-10 at 4.20.37 PM

“ Ono što će ponijeti kao nezaboravno iskustvo je posjeta jedinoj prašumi u našoj zemlji Perućici, te obilazak jezera na Zelengori, gdje su djeca imala priliku na licu mjesta da vide ono što uče u nastavnom procesu”, rekla je Bajrovićeva.
U kampu su učestvovali đaci iz dvije fočanske osnovne škole “Veselin Masleša” i “Sveti Sava”, iz OŠ “Ustikolina”, te iz tri škole iz Goražda “Husein efendija Đozo”, “Fahrudin Fahro Baščelija” i “Mehmedalija Mak Dizdar”.
IZVOR: FOCA24.INFO