TRANSPARENTNO I MERITORNO ZAPOŠLJAVANJE U JAVNOM SEKTORU U BPKG

Hits: 120

Danas je u Goraždu održan Okrugli sto „Transparentno i meritorno zapošljavanje u javnom sektoru u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde”, koji su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje Sposobnim, a ne podobnim, s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

„Nacrt Zakona o državnoj službi u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koji je usvojen polovinom godine, predstavlja značajan iskorak u modernizaciji, profesionalizaciji i depolitizaciji državne službe. CCI izražava svoju principijelnu podršku donošenju navedenog Zakona posebno naglašavajući važnost odredbi koje se tiču jasnog razgraničavanja državne službe od političkih funkcija, zatim izbora najbolje rangiranih kandidata za prijem u državnu službu, tj. izbor po listi, a ne sa liste kandidata, te ograničavanje mandata rukovodilaca uprava i upravnih organizacija, čime se postiže viši nivo depolitizacije, profesionalizacije i kontinuiteta državne službe. Nadamo se da će se Prijedlog Zakona što prije naći na dnevnom redu Skupštine i biti konačno usvojen, bez narušavanja navedenih odredbi“ – rekao je Adis Arapović, program menadžer CCI-a.

Podršku donošenju Zakona iskazali su i premijer Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, Emir Oković, zatim Ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, Radmila Janković, kao i mnogi zastupnici u Skupštini BPK, te predstavnici civilnog sektora koji su prisustvovali današnjem Okruglom stolu. Imenovanja i zapošljavanja bazirana na principima transparentnosti i meritornosti predstavljaju ključ razvoja javne uprave u BiH, koja kao efikasnija, djelotvornija i odgovornija, građanima treba pružati bolje usluge za manje novca, te poslovati na osnovu transparentnih procedura.

Izvor: Centri civilnih inicjativa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: