Tri hiljade ru┼ża

Hits: 26

Sa vi┼íegradske ─çuprije danas su u Drinu ba─Źene ru┼że u znak sje─çanja na tri hiljade ubijenih Bo┼ínjaka u ovom gradu.

Godi┼ínjicu zlo─Źina obilje┼żili su najbli┼żi ─Źlanovi porodica, poru─Źuju─çi da kosti njihovih najbli┼żih jo┼í nisu prona─Ĺene isto kao ┼íto nisu procesuirani ratni zlo─Źinci odgovorni za ubijanja u Vi┼íegradu kobne 1992. godine.

Od maja do septembra 1992. godine u ovom gradu je ubijeno tri hiljade Bo┼ínjaka, isti─Źu u Udru┼żenju “Vi┼íegrad 92”. Me─Ĺu njima je i Omer ┼áeta koji je odveden iz svog doma i od tada do danas mu se gubi svaki trag.

Behija Veljan, supruga ubijenog Ismeta Veljana iz svoje ku─çe na Bikavcu gledala je kako ubijaju na ─çupriji.

“Mu┼ż mi je Ismet Veljan bio me─Ĺu prvima u SDA stranci kad je U┼żi─Źki korpus do┼íao, oni su dr┼żali stra┼że, bio je peti me─Ĺu 50 njih.Odveli su ga i ubili. Prva grobnica koja je otkrivena u Kurtali─çima mislim 2000 godine na┼íli smo ga, nije imao glave samo tijelo. Bio je zakopan na mezarju u Stra┼żi┼ítu kao neidentifikovan, kasnije sam ja apelovala da se ekshumiraju tijela i utvrdi identitet. Sve mi je pobijeno na Bikavcu, a danas mi je gore ovdje do─çi nego na Stra┼żi┼íte. Jer ja sam sa svoje ku─çe na Bikavcu gledala svaki dan kako dovode na most, ubijaju i bacaju s jedne i s druge strane, bila sam o─Źevidac. Ovo je krvava Drina, krvavi Vi┼íegrad, sve je ovo krvavo”, ka┼że Behija Veljan.

[huge_it_gallery id=”2″]