TUŽILAŠTVO BIH FORMIRALO PREDMET PROTIV BAKIRA IZETBEGOVIĆA

Hits: 592

“Na temelju dostavljene prijave formiran je predmet koji je u radu i vrše se određene provjere. Nije pokrenuta istraga protiv konkretnih osoba”, kazao nam je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Riječ je o predmetu koji je formiran na osnovu krivične prijave predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića protiv bivšeg agenta BiH Sakiba Softića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlasti.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem maja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića, u februaru ove godine podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde odbio je da u postupak uzme zahtjev za reviziju jer o imenovanju agenta, a i pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Izetbegović je nakon propalog pokušaja predaje zahtjeva za reviziju kazao kako je znao za odluku Suda u Hagu zbog čega su njegovu ostavku zatražili lider značajnih političkih stranaka u BiH poput Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića i Željka Komšića, optužujući ga da je od njih sakrio tu činjenicu na savjetodavnoj konferenciji u sarajevskoj Vijećnici.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: