“TUŽILAŠTVO PROCESUIRA BRANIOCE, A NIKO NIJE ODGOVARAO ZA AGRESIJU NA GORAŽDE

Hits: 15

Fondacija „Istina za Goražde „ pozdravila je oslobađajuće presude bivših pripadnika Ministrstva unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, komesara Ešefa Hurića, načelnika CSB-a Ibra Merkeza i zamjenika komandira policije Predraga Bogunića.

Predstavnici Fondacije na današnjoj pres-konferenciji istakli su da je pomenutim suđeno više od četiri godine, da je saslušano na desetine svjedoka Tužilaštva BiH i odbrane te ostvaren uvid u stotine dokumenata i izvještaja.

“Oslobađajuća presuda govori o časnoj odbrani i da su se u najtežim trenucima za odbranu poštivale Ženevske konvencije i vojna pravila ratovanja. Njihova oslobađajuća presuda je ujedno i dokaz da su svi pripadnici MUP-a Goražde, odnosno BiH, bili časni i plemeniti branitelji svoje zemlje. To potvrđuje i oslobađajuća presuda bivših pripadnika MUP-a Goražde Ćazima Ajanovića i Asima Muratovića, protiv ojih je takođe vođen sudski proces“, kazao je predsjednik Fondacije „Istina za Goražde“ Kasim Brdar.

Dodao je da su i konačnim presudama u toku ove godine oslobođeni i bivši komandant Prve slavne Višegradske brigade Armije RBiH Ahmet Sejdić kao i bivši pripadnici MUP-a Goražde koji su obnašali vodeće i ljučne funkcije u periodu 1992. – 1995. godine.

“Ove presude bi trebale biti osnovni znak pravosudnim institucijama da definitivno stanu s daljnjim privođenjem, saslušavanjem, optuživanjem i procesuiranjem bivših pripadnika Armije i MUP-a R BiH sa ovih prostora“, kazao je Brdar.

Fondacija „Istina za Goražde“ i danas je pozvala nadležna tužilaštva na svim nivoima da počnu, kako je rečeno, konkretno i operativno raditi.

“Naša dosadašnja argumentacija i tvrdnje pokazale su da tužilaštva ne rade svoj posao, kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i ono što je najgore, da se optužnice protiv branitelja ove zemlje, podižu bez čvrstih dokaza, jer ovo nisu prva suđenja kojima nije cilj istina i pravda, već realitiviziranje odgovornosti. S druge strane, ni nakon 25 godina od agresije na Goražde, niko od agresora nije odgovarao. Fondacija će istrajti zarad istine i pravde za sve koji su ubijeni ali i preživjeli sve okrutnosti rata u opkoljenom Goraždu od ’92 do 95 godine”, poručili su iz Fondacije „Istina za Goražde“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.