U BIH 310 NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA, DVIJE OSOBE UMRLE

Hits: 40

U Bosni i Hercegovini registrovano je 310 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pokazuju podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Najviše je to potvrđenih slučajeva u jednom danu u BiH od početka pandemije.

FBiH: Testirano 1.199 uzoraka, pozitivno 196

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata (do 12 sati) u Federaciji BiH testirano je 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (65), Zeničko-dobojskom (19), Hercegovačko-neretvanskom (15), Zapadno-hercegovačkom (1), Srednjobosanskom (4), Unsko-sanskom (2), Bosansko-podrinjskom (2) i Kantonu Sarajevo (88).

U Federaciji BiH do sada je testirano 65.694 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 3.320 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.425 pacijenata, 98 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata.

Trenutno su aktivna 1.822 slučaja-oboljelih od koronavirus, a do sada su zabilježena 73 smrtna slučaja.

U posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškoj osobi iz Sarajeva (1933.).

RS: 114 novih slučajeva i jedan smrtni ishod

U posljednja 24 sata registrovano je 114 novih slučajeva koronavirusa u RS-u, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Epidemiologinja u Institutu Јelena Đaković Dević navela je da su testirana 582 uzorka, te da je prijavljen i jedan smrtni slučaj.

Prisustvo koronavirusa registrovano je u 28 opština u RS-u. Najviše zaraženih u protekla 24 sata je u Banjaluci (27), slijede Zvornik i Bijeljina sa po 12 slučajeva, Trebinje 10, Pale i Prijedor po šest i Rudo četiri.

Zeljković je istakao da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije u RS-u.

– Veliki dio opština ima povećan broj pozitivnih lica na koronavirus. Došlo je do narušavanja pridržavanja mjera koje su određene, a najveći rizik nose okupljanja građana – rekao je on.

Potcrtava da zdravstveni sistem u ovom trenutku trpi veliki pritisak, apelujući na građane da se strogo pridržavaju svih mjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.