U BiH GORIVO PONOVO POSKUPJELO, CIJENE VIŠE I DO 10 FENINGA PO LITRU

Hits: 54

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na benzinskim pumpama koje posluju u Bosni i Hercegovini, nezvanično je potvrđeno za Klix.ba.

Maloprodajne cijene porasle su, kako su nam to potvrdili naftni trgovci, analogno povećanjima veleprodajnih cijena, odnosno analogno cijenama na svjetskom tržištu.

Cijene dizela na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini dostižu do 2.36 KM po litru, dok su samo prije nekoliko dana cijene išle do 2.26 KM po litru.

Bezolovno gorivo poskupilo je za pet feninga, pa je tako na pojedinim pumpama cijena benzina sa 95 oktana 2.36 KM po litru, dok je nekoliko dana unazad iznosila 2.31 KM po litru.

Podsjećamo, ekonomski analtičari su ranije upozoravali da su naftni trgovci hitri da podignu cijene kada one porastu na međunarodnom tržištu, ali ne i kada padnu.

To se obistinilo i ovaj put, budući da su cijene na međunarodnim tržištima porasle 6. septembra, što ukorak prate bh. trgovci.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77.55 dolara.

Najveću poskupljenje nametnuto je bh. građanima 1. februara kada je počela primjena novousvojenog Zakona o akcizama, kada su cijene povećane do 25 feninga po litru.

Ovo povećanje cijena goriva je još jedno u nizu od početka godine. Najveće poskupljenje nafte i naftnih derivata u našoj zemlji građani su osjetili u februaru, kao posljedicu usvajanja izmjena Zakona o akcizama. Tada je cijena goriva po litu poskupjela i do 25 feninga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.