U BPK-u GORAŽDE BROJNI SADRŽAJI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Hits: 45

Danas je u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 25. novembra- Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj je usvojen program i finansijski plan obilježavanja ovog značajnog datuma.

Obilježavanje Dana državnosti BiH na području BPK Goražde započinje 22. novembra, a okviru sedmodevnog obilježavanja predviđen je niz sadržaja kojim će se i ove godine obilježiti rođendan naše države.

„Smatram da ćemo ove godine na dostojanstven način obilježiti 25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Organizacioni odbor je, pored standardnih aktivnosti koje svake godine održavamo, dakle, polaganje cvijeća, svečane akademije, planirao niz aktivnosti tokom sedam dana, počevši od 22-29. novembra 2019. godine, koje će biti posvećene sjećanju na 25. novembar.
Poseban akcent bit će stavljen na promociju knjiga, kojim će se ukazati na značaj ovog datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Radi se o promociji tri knjige, zatim, dvije pozorišne predstave sa akcentom na stariju publiku i na mlađu populaciju. Za njih održat će se dvije predstave, odnosno dva njena izvođenja, tako da će biti obuhvaćeni svi učenici, organizovat će se prijevoz i za učenike iz udaljenih područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Smatramo da smo ove godine napravili program kojim ćemo na jedan dostojanstven način ukazati i obilježiti 25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine“- izjavila je premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

O značaju ovog datuma govorio je i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

„Uz 1. mart, ovo je najveći praznik za našu državu. Ono što mi je posebno drago je da će biti uključene i škole i da smo za našu djecu pripremili programe i predstave u Centru za kulturu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Na centralnoj akademiji obratit će se Stjepan Kljujić, a poznavajući njegov rad i doprinos za državu Bosnu i Hercegovinu te činjenicu da je bio jedan od prvih saradnika predsjednika Alije Izetbegovića, jednoglasno smo donijeli odluku da on bude predavač na akademiji. Također, drago mi je da će se dati značaj i drugima koji su dali svoj doprinos, a planiran je i obilazak mezarja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Sa svojim dosadašnjim iskustvom i saradnjom između lokalnih zajednica, Vlade i Skupštine, dogovorili smo ove aktivnosti“- istakao je gradonačelnik Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Muhamed Ramović.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona podržat će odlazak građana u Mrkonjić Grad na obilježavanje 76. godišnjice ZAVNOBiH-a kojeg  u nedjelju, 24.novembra organizuje Udruženje antifašista i boraca NOR-a BPK Goražde.

Tradicionalni šahovski turnir održat će se u utorak, 26.novembra u 18.00 sati, u prostorijama Šahovskog kluba „Goražde“.

Vrijedno je istaći i promociju knjige autora prof.dr. Adnana Džafića, prof.dr. Nezira Krčala i prof.dr. Edina Ramića – “Zov (post)modernih sirena: identitet kao centralni istraživački problem društvenih i humanističkih nauka 20. i 21. stoljeća” koja će biti upriličena u ponedjeljak, 25.novembra.

Promocija knjige ” Čovjek s tri imena“, autora Nedžada Topalovića održat će se u srijedu, 27.novembra u 18.00 sati, u Centru za kulturu, a u 19.00 sati, istog dana, ljubitelji pozorišta mogu pogledati predstavu „Trg ratnika“ Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Program obilježavanja Dana državnosti BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona završit će se u petak, 29.novembra promocijom knjige „Nasuprot zlu“- Muslimanske rezolucije iz 1941. godine protiv vjerske i etničke diskriminacij, koja će se održati  u 18.30 sati, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru Goražde.

Program obiljezavanja Dana drzavnosti BiH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.